RIJSWIJK - De voorlaatste speeldag in de Gouden Gids Divisie was er niet alleen een van beslissingen, maar ook van records. Go Ahead Eagles won in Deventer met liefst 10-0 van Cambuur Leeuwarden, daarmee onderstrepend dat de Friezen een dramatisch seizoen hebben doorgemaakt.

Bij rust was het al 5-0, onder meer door drie treffers van spits Ugur Yilderim. In de tweede helft maakte hij opnieuw een hattrick en bracht zijn seizoenstotaal op achttien doelpunten. In Leeuwarden had Go Ahead overigens al met 6-1 gewonnen.

In de strijd om de bezetting van de onderste plaats leed FC Dordrecht aan de Krommedijk een nederlaag tegen Fortuna Sittard: -2. De Limburgers kwamen op voorsprong door Hamming en Gommans. Na een halfuur kregen El Khalifi (Dordrecht) en Paul Janssen (Fortuna) de rode kaart. Ze waren het middelpunt van een opstootje dat was ontstaan na een overtreding op Marco Boogers.

De laatste was het middelpunt van een bescheiden feestje. Hij stopt na zeventien jaar in het betaald voetbal met meer dan 450 wedstrijden. De 36-jarige Boogers, al bij de club in dienst getreden als technisch manager, smaakte in de tweede helft nog het genoegen een doelpuntje mee te pakken. Het was zijn 194e compettietreffer, de elfde van dit seizoen. Van Dommelen had daarvoor een strafschop gemist namens Dordrecht.

Heracles Almelo werkte in Veendam aan een goed gevoel voor de nacompetitie: 0-5. Platvoet maakte er twee en staat nu op 26 doelpunten. De Groot heeft er één meer, Koevermans van Sparta één minder. De geredde Rotterdamse club versloeg Eindhoven met 3-1. Volendam, dat ook nog om promotie mag gaan spelen, hield TOP Oss er met dezelfde cijfers onder. FC Den Bosch maakte er tegen MVV nog een meer: 4-1.

Over de indeling van de nacompetitie valt nog weinig te zeggen. Wel is zeker dat Emmen, als nummer twee van de eerste divisie, in groep B terechtkomt bij Excelsior.