DEN HAAG - Driemaal is scheepsrecht. ADO Den Haag is eindelijk kampioen van de eerste divisie. De Hagenaars wonnen vrijdagavond de uitwedstrijd tegen VVV voor eigen publiek in het Zuiderpark met 3-0. Stroeve, Torma en Kolk maakten de doelpunten. De club is daardoor na elf jaar terug in de eredivisie. Daaruit degradeerde ADO in 1992, destijds onder trainer Mark Wotte. Die was Co Adriaanse opgevolgd.

De burgemeester van Venlo voelde niets voor een Haags feestje in zijn gemeente en verbood het duel in De Koel, temeer daar dit stadion wordt gerenoveerd en de munitie voor het oprapen ligt. Omdat ook uitwijken naar zondag geen optie was en er op korte termijn geen nieuwe datum kon worden gevonden, ging het duel naar Den Haag. Daar zaten 8500 supporters. De helft van de recette, na aftrek van kosten, was voor de Limburgers. Die kregen daarmee in verhouding royaal betaald voor hun inspanning.

De Haagse getrouwen werden nu wel op hun wenken bediend. De openingstreffer van topschutter Stroeve viel al na een kwartier te bejubelen. De zege kreeg echter pas ver in de tweede helft definitief gestalte door de recente aanwinsten in de aanval, Torma en Kolk.

Reden voor veel fans de tribunes te verlaten om elders hun vreugde te uiten. De politie wilde echter dat ze op hun plaats bleven tot scheidsrechter Vink het laatste fluitsignaal had gegeven. Ongeregeldheden bleven uit. De huldiging verliep in goede orde. Na afloop gingen supporters luidtoeterend op pad, wat tot verkeersopstoppingen leidde.

De politie had het centrum van de stad afgesloten voor alle autoverkeer. Openbaar vervoer reed wel. Vlak na middernacht zette de politie de Mobiele Eenheid in om een groep van ongeveer 150 ADO-supporters uit het centrum te verdrijven. De ADO-aanhangers hadden hier en daar vernielingen aangericht, onder andere was een aantal ruiten ingegooid. De politie verrichtte een onbekend aantal aanhoudingen.

De zege van ADO en het kampioenschap waren verdiend, maar de promotie was vrijdag toch wel een feit geweest, zelfs bij nieuw puntenverlies. Concurrent Emmen, die nog een mathematische kans had op de titel, kwam in Drente niet verder dan 0-0 tegen Helmond Sport. Topscorer Donny de Groot zat geblesseerd op de bank. De supporters gaven door middel van een spandoek met de tekst ,,30 mei Emmen - TOP Oss'' de KNVB een sneer wegens het omdraaien van de wedstrijd van ADO. Voor het laatste duel moet de Drentse ploeg naar Brabant.