MIERLO - Wielerploeg Axa heeft vrijdag in Olympia's Tour weer naast de dagzege gegrepen. Zowel in de ochtendetappe (Groesbeek-Mierlo) als de middagrit (individuele tijdrit rond Mierlo) werd de Belg Sébastien Rosseler als winnaar gehuldigd. Tegen zoveel machtsvertoon kon de formatie van John den Braber niet op.

"Het hele voorjaar ging het goed en wonnen we vijf wedstrijden. Maar tijdens de belangrijkste etappekoers van het jaar zit het enorm tegen", jammerde Den Braber. De Axa-renners zijn ziek of hopeloos uit vorm. Daarnaast mist de ploeg sprinter Mark Vlijm die niet op tijd herstelde van een keeloperatie. Toch wil Den Braber zich niet achter die excuses verschuilen. "De verwachtingen waren hooggespannen, maar we hebben gewoon nog niet het gewenste niveau bereikt."

In aanloop naar Olympia's Tour verwachtte iedereen een felle strijd tussen Axa en Rabobank. De formatie van Den Braber had met Mart Louwers, die vorig jaar de ronde op zijn naam schreef, en Vlijm twee sterke troeven in handen. De een werd echter ziek, de ander meldde zich af. De bankploeg van Nico Verhoeven profiteerde optimaal en domineert de ronde volledig. De formatie won drie ritten en heeft alle leiderstruien in handen. Na de tijdrit overhandigde Hans Dekkers het oranje tricot aan zijn ploeggenoot Joost Posthuma, die in de race tegen de klok slechts tien tellen moest toegeven op Rosseler.

In het algemeen klassement speelt Axa geen enkele rol van betekenis. Tijdens derde etappe, met aankomst in Hoorn, zat geen enkele Axa-renner in de hoofdmacht. "Dat was echt een nachtmerrie", zei Den Braber. "Ik reed langs die groep van geloste coureurs en telde steeds meer jongens van mij. Het hele klassement naar de knoppen."

Terwijl Axa in het slotweekeinde hoopt op een dagsucces, zullen de coureurs van Rabobank onderling uitmaken wie de eindzege opeist. Posthuma en Jens Mouris (die in de tijdrit als derde eindigde) hebben zaterdag en zondag, wanneer het peloton in de Limburgse heuvels rijdt, de beste papieren.