ZEIST - De voetbalbond KNVB heeft de eredivisieclubs een voorstel gedaan voor een aangepaste vorm van de play-offs. Dat bevestigde een woordvoerster van de bond woensdag naar aanleiding van een artikel in AD Sportwereld.

Een van de opties is om de nummers drie tot en met tien van de eindstand in de eredivisie te laten strijden om drie tickets voor het UEFA Cup-toernooi.

De achttien eredivisieclubs gingen twee weken geleden unaniem akkoord met een afslanking van de play-offs, waarin de strijd tussen de nummers twee tot en met vijf om een plaats in de voorronde van de Champions League komt te vervallen. De KNVB liet direct weten weinig te zien in deze afgeslankte versie.

"Wat overblijft is een slap aftreksel, met als troostprijs een plaats in de tweede voorronde van de UEFA Cup, ongeveer vergelijkbaar met het vroegere Intertoto-toernooi. Het is echt nog niet zo ver dat de KNVB deze plannen van de clubs kan en wil overnemen", aldus directeur betaald voetbal Henk Kesler.

Brief

Kesler heeft de eredivisieclubs een brief gestuurd waarin hij drie opties voorlegt. Doorgaan met de huidige opzet van de play-offs, afschaffing van de play-offs of een variant waarbij de nummers drie tot en met tien strijden om drie UEFA Cup-tickets.

De club die als tweede eindigt, plaatst zich in dit geval meteen voor de voorronde van de Champions League. De landskampioen is zeker van de Champions League, terwijl de bekerwinnaar zich rechtstreeks plaatst voor de UEFA Cup.

Om de tafel

De voetbalbond wilde nog niet zeggen in welke vorm de acht clubs zouden strijden om de drie tickets. "Dat hebben we wel uitgewerkt, maar laten we eerst met de clubs om de tafel gaan zitten om de opties te bespreken", aldus de woordvoerster. Dat gesprek moet volgens de KNVB "op zeer korte termijn" plaatsvinden.