AMSTERDAM - Uri Coronel is de belangrijkste kandidaat om John Jaakke op te volgen als voorzitter van Ajax.

De ledenraad van de Amsterdamse club beslist waarschijnlijk volgende week over de aanstelling van de man, die onlangs de commissie leidde die onderzoek deed naar het algemene en technische beleid van de Amsterdamse club in de laatste tien jaar.

Nieuw bestuur

Volgens goed ingevoerde bronnen bij de nummer twee van de eredivisie is het de bedoeling dat Ajax eind volgende week een nieuw bestuur heeft. Behalve voorzitter John Jaakke moeten ook penningmeester Joop Saan en Hennie Henrichs (bestuurslid technische zaken) worden vervangen.

Vergadering

De ledenraad van Ajax komt vermoedelijk woensdag voor een buitengewone vergadering bij elkaar. Het machtige orgaan binnen de Amsterdamse club drong in februari aan op het aftreden van het huidige bestuur. Jaakke, Saan en Henrichs beloofden op te stappen wanneer hun opvolgers waren gevonden.

Coronel

Coronel was in de jaren negentig ook al bestuurslid van Ajax. Hij was nauw betrokken bij de overgang van stadion De Meer naar de ArenA. Hij stapte na de verhuizing in 1997 uit de leiding van de Amsterdamse club. Coronel trad weer in de schijnwerpers toen Ajax iemand zocht om een onderzoekscommissie naar het beleid uit de laatste tien te leiden.

Rapport

Het kritische rapport van de "commissie Coronel" was de directe aanleiding voor het vertrek van algemeen directeur Maarten Fontein. Twee dagen na de presentatie van het rapport kondigde het huidige bestuur ook aan te vertrekken. Coronel beweerde aanvankelijk dat hij geen trek had in een leidinggevende functie bij Ajax.

Bestuursmodel

Hij drong aan op een bestuursmodel waarin de directie nadrukkelijk op de voorgrond gaat treden. Het bestuur, bij Ajax ook vertegenwoordigd in de raad van commissarissen, moet in de ogen van Coronel op afstand toezicht houden. Henri van der Aat is het komende half jaar interim-directeur van Ajax. Het is niet bekend of hij deze functie permanent gaat vervullen.