RIJSWIJK - De eredivisie maakt zich op voor de spannendste ontknoping sinds jaren. Twee speelronden voor het einde van de competitie kan alleen RBC niets meer overkomen. De overige zeventien verenigingen strijden nog voor de titel, Europees voetbal, deelname aan de nacompetitie of klassenbehoud.

Met nog duels op zondag en donderdag in het verschiet hebben nog drie clubs uitzicht op de titel. PSV heeft nog steeds de beste papieren. De club is kampioen als het vier punten haalt uit de duels met FC Utrecht (thuis) en FC Groningen (uit). Ajax kan de titel prolongeren, als de Eindhovenaren een keer verliezen. De Amsterdammers moeten in dat geval wel een nadelig verschil van vijf treffers goedmaken.

Feyenoord

Feyenoord, dat nog een minieme kans op de titel heeft, richt zich tijdens de resterende duels, met Willem II en Roda JC, volledig op de strijd om de tweede plaats. Deze klassering geeft recht op deelname aan de voorronde van de prestigieuze en lucratieve Champions League. Ook na dertien opeenvolgende overwinningen heeft Feyenoord nog een puntje minder dan Ajax. De Amsterdammers besluiten het seizoen met optredens tegen FC Twente (uit) en Heerenveen (thuis).

UEFA-beker

De nummer drie van het eindklassement neemt volgend seizoen net als de nummers vier en vijf deel aan het toernooi om de UEFA-beker. De winnaar van de bekerfinale voegt zich bij dit trio. Bij een zege van Feyenoord, dat al zeker is van Europees voetbal, speelt de verliezend finalist FC Utrecht alleen in de UEFA-beker, als de Rotterdammers zich ook kwalificeren voor de Champions League.

Twee duels voor het einde van de competitie hebben nummer vier Roda JC, NEC, NAC, RKC, Heerenveen, FC Utrecht, Willem II, FC Twente, en nummer twaalf AZ allemaal nog kans op deelname aan het toernooi om de UEFA-beker.

Nummer dertien RBC speelt alleen nog voor de winstpremie. FC Groningen, Vitesse en FC Zwolle verdelen zondag en donderdag onderling een ongewenst deelnamebewijs voor de nacompetitie. De tweede deelnemer treedt maar al te graag op tijdens het toernooi met de top van de eerste divisie. Excelsior en De Graafschap kunnen namelijk ook nog degraderen.

De Doetinchemmers zelfs zondag al wanneer Excelsior van Vitesse wint en het duel met FC Groningen niet meer dan een gelijkspelletje oplevert.