RIJSWIJK - De olympische wegrace is nog ver weg, maar wielrenster Marianne Vos stelt nu al haar eisen. In een interview met het weekblad Sportweek, dat dinsdag verschijnt, zegt de kersvers wereldkampioene puntenkoers dat de andere twee rensters in de selectie zich voor haar moeten wegcijferen in de wedstrijd.

"Volgens mij moet je voor het hoogste gaan, goud. Als ik niet de volledige steun krijg van de twee andere rensters, heb ik weinig te zoeken in de wegwedstrijd. Dan kan ik net zo goed niet meedoen." Bondscoach Johan Lammerts heeft de selectie voor Peking nog niet bekendgemaakt.

Vos' coach Thijs Rondhuis valt haar in het interview bij. "Marianne is de te kloppen vrouw in Peking. Alle landen weten dat ze Marianne eraf moeten rijden om kans te maken op de olympische titel.

Cruciaal

Het is cruciaal, bijna een eis, dat Marianne twee renners bij zich heeft die zonder dubbele agenda's in dienst van haar rijden. Alleen dan kan ze olympisch kampioen worden."

De 20-jarige Vos, in haar korte loopbaan al in het bezit van regenboogtruien in drie wielerdisciplines (baan, veld en weg), toonde maandag al weer vorm in de buitenlucht. Ze won in België de Grote Prijs van Dottignies, het was haar eerste zege van dit jaar op de weg.