NIEUWEGEIN - Judoka Edith Bosch neemt deze week niet deel aan de Europese titelstrijd in Lissabon. De voormalige wereldkampioene (-70 kg) voelt zich nog niet "wedstrijdfit" genoeg voor deze zware wedstrijd.

Weliswaar is Bosch volledig hersteld van een spierblessure, maar in aanloop naar de Olympische Spelen wil ze geen risico's nemen. Bosch, winnares van zilver in Athene 2004, is al gekwalificeerd voor Peking.

Naast Bosch doet ook Carola Uilenhoed niet mee. De Haagse zwaargewicht, bij de WK afgelopen seizoen in Rio de Janeiro goed voor brons, ondervindt hinder van haar knie.

Vooralsnog ligt ze voor Peking op schema, maar een te zware belasting op dit moment is uit den boze. "Ik wil mezelf niet op de proef stellen."

Geen vervangers

Bij de vrouwen ontbreekt Nederland in Lissabon daardoor in vier klassen. Voor Bosch en Uilenhoed zijn geen vervangers aangewezen. Bondscoach Marjolein van Unen had in de lichtste twee categorieën (-48/-52) al bij voorbaat geen geschikte kandidaten gevonden.

Van Unen: "Bosch heeft na de wereldbekerwedstrijd in Sofia deze blessure opgelopen. De revalidatie is goed verlopen. Maar ze staat op de training pas sinds twee weken op de mat. Als Edith meedoet, wil ze winnen ook. Daarvoor is ze waarschijnlijk op dit moment net niet ver genoeg. Daarom wachten we liever af."

Uilenhoed

Ook Uilenhoed, die zich pas na de Olympische Spelen wil laten opereren aan een afgescheurde kruisband, is volgens Van Unen op de goede weg. "Ze ligt best aardig op schema. Maar de vraag is natuurlijk hoe ver we kunnen gaan met haar. Misschien komt het EK net iets te vroeg. Vandaar deze beslissing."

Uilenhoed haalde in 2006 en 2007 zilver op de Europese titelstrijd. Edith Bosch won het EK al twee keer, in 2004 en 2005. Vorig jaar in Belgrado veroverde ze brons.