ROTTERDAM - Een klussende oud-bokser met een voorliefde voor Harley Davidson-motoren. Feyenoord krijgt komend seizoen met Gertjan Verbeek een niet-alledaagse trainer over de vloer. Een eigenheimer, een vrijbuiter. "Mijn beste eigenschap? Dat ik mezelf ben."

Verbeek (45) kocht veertien jaar geleden, toen hij was gestopt als karaktervolle profvoetballer, een vervallen en verlaten boerderij in het Friese Jubbega. Zonder water, gas en licht. In zijn spaarzame vrije tijd timmert hij er vrolijk op los.

De geboren Deventenaar beschouwt het langdurige bouwproject als zijn levensverzekering, zo liet hij eind vorig jaar in de Volkskrant weten. Verbeek doet bijna alles zelf. Of zijn landelijke onderkomen ooit helemaal afkomt? Hij denkt zelf eigenlijk van niet.

Boksschool

Want voetbal is en blijft zijn belangrijkste passie. Vroeger al wilde hij de beste zijn met alles wat hij deed. Hij wilde winnen en uitblinken. Acht jaar deed hij actief aan boksen. Verbeek mocht zich zelfs even kampioen van Twente noemen en bestierde ook nog een boksschool in Heerenveen. Uiteindelijk viel het vuistvechten niet meer te combineren met zijn voetballoopbaan. "Maar boksen blijft een prachtige individuele sport."

Verbeek woont (nog) op zichzelf in Jubbega. Hij heeft twee katten. Eenzaam voelt hij zich niet. Alleen is hij wel en dat vindt hij soms best wel prettig na twee langdurige relaties. Hij kiest niet bewust voor een celibatair en solitair bestaan.

Daarvoor vindt hij de mens niet geschapen. Het draait bij hem echter om kwaliteit en toewijding. Alles en iedereen op 100 procent of anders niet, betoogde hij vorige maand in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Stamkroeg

Verbeek zegt niets in zijn huidige leven te missen. Als hij buiten het voetbal behoefte heeft aan gezelschap en gezelligheid, zoekt hij zijn stamkroeg op. Een keer per week, soms twee keer, maakt Verbeek daar zijn hoofd en zijn glas leeg. Een drinker is hij niet. Soms een paar biertjes of een likeurtje bij de koffie, meer niet.

Verbeek noemt zichzelf vastberaden, duidelijk en veeleisend. Hij beseft echter ook dat hij stug en nors kan overkomen. Maar hij houdt al lang niet meer met iedereen rekening. Verbeek draait het liever om. Mensen moeten moeite willen doen om hem te doorgronden.

Hij vindt niettemin van zichzelf dat hij steeds beter leert samen te werken, dat hij mensen meer gaat inspireren dan motiveren. Spelers moeten van Verbeek zelf gaan nadenken, dat vergroot de betrokkenheid, de wederzijdse afhankelijkheid en de kans op succes, zo meent hij.

Psyche

Verbeek geeft toe dat hij een beetje een filosofische inslag heeft. Maar hij verdiept zich dan ook al sinds de jaren tachtig in de psyche van de mens. Sinds 2001, het jaar waarin hij als hoofdcoach debuteerde bij Heracles Almelo, werkt hij samen met sportpsycholoog Paul van Zwam.

Hij volgde lezingen en cursussen, om mentale groepsprocessen beter te begrijpen en te beheersen. Volgens Verbeek is er in het voetbal meer winst te boeken op het menselijke vlak dan op technisch en tactisch gebied. Ook het boeddhisme heeft zijn warme belangstelling. Zijn onafhankelijke instelling is daarop gebaseerd. "Je kunt worden wie je wilt zijn."

Stoer

Verbeek heeft als persoonlijkheid duidelijk meer diepgang dan zijn ietwat stugge voorkomen doet vermoeden. Maar beschikt hij ook over de juiste bagage om de volksclub uit Rotterdam-Zuid in navolging van Heracles en SC Heerenveen de komende jaren omhoog te stuwen? Zijn stoere uiterlijk heeft hij in elk geval mee in de havenstad.

Het legioen van Geen woorden, maar daden eist tenslotte in elke wedstrijd bloed, zweet en tranen van de Feyenoorders. En dat moet een voormalige, niet onverdienstelijke amateurbokser als muziek in de oren klinken.