LONDEN - Na een roerige dag vol demonstraties is de olympische vlam in Londen op zijn eindpunt aangekomen.

Atlete Kelly Holmes, goed voor twee gouden olympische medailles, droeg de toorts aan het einde van de tocht over 48 kilometer door oostelijk Londen zondagavond de O2 Arena in Londen binnen.

Dwarsbomen

Eerder op de dag deden pro-Tibet-aanhangers hun best de estafetteloop te dwarsbomen. De Britse politie had de handen vol om de lopers - een gezelschap van sporters, popsterren en tv-persoonlijkheden - te beschermen. Er werden 35 arrestaties verricht. Er waren zo'n 1000 demonstranten op de been. De politie zette zo'n 2000 agenten in om de veiligheid te garanderen.

Drie demonstranten deden een poging in het bezit te komen van de olympische vlam. Een van hen werd door de politie hard tegen de grond gewerkt.

Schande

Een olympische official uit Peking sprak schande van het optreden van de demonstranten. "De olympische vlam vertegenwoordigt respect, vriendschap en vooruitgang. Deze acties waren bedoeld om de olympische spirit te ondermijnen", tekende de staatstelevisie op uit de mond van de official.

Demonstranten in Londen scandeerden "Free Tibet, Free Tibet" en hadden hun gezichten geverfd in de kleuren van de vlag van Tibet.

Kritiek

China kreeg de afgelopen tijd forse kritiek voor het optreden in Tibet, waar demonstraties met harde hand werden neergeslagen.

Volgens Tibetaanse leiders in het buitenland zouden bij het geweld in Tibet meer dan 150 mensen om het leven zijn gekomen, de Chinese overheid houdt het op 20.