ROTTERDAM - Sparta is gered. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad (24 voor en 15 tegen) is donderdagavond onder voorwaarden akkoord gegaan met het reddingsplan van wethouder Janssens van Middelen en Sport.

De gemeente koopt de aandelen van de BV Stadion Sparta Rotterdam voor een bedrag van 6 miljoen euro. Daarmee kan de schuld van 7 miljoen euro van de betaaldvoetbalorganisatie, de BVO Sparta, grotendeels worden afgelost.

Kasteelclub

Rotterdam neemt ook de leningen en schulden van de BV Stadion Sparta Rotterdam (5,9 miljoen euro) over. De Kasteelclub moet voortaan een huur betalen die voldoende is om de kosten van beheer en onderhoud van het stadion te dekken, ongeveer 632.000 euro per jaar.

De gemeenteraad ging ook akkoord met het voorstel van Janssens om het huidige overbruggingskrediet aan de BVO Sparta (2 miljoen euro) maar voor de helft te laten aflossen en het krediet voor het resterende bedrag met een jaar te verlengen. Deze constructie is nodig om het verschil van 1 miljoen euro tussen de schulden van de BVO Sparta (7 miljoen euro) en het bedrag dat de gemeente voor de aandelen wil betalen (6 miljoen euro), te overbruggen.

Garant

Janssens stelt ook eisen in zijn reddingsplan, vandaar dat het college de raad vroeg om een akkoord onder voorwaarden. De KNVB moet Sparta een meerjarige licentie verstrekken, de sponsorgroep rond Peter Bonthuis moet drie jaar lang garant staan voor een sluitende exploitatie en er moet een evenwichtig bestuur komen, bestaande uit geldschieters en het huidige bestuur.

De sponsorgroep rond Bonthuis, zelf beoogd algemeen directeur, is bereid de (eventuele) exploitatietekorten voor de komende drie seizoenen te dekken. De geldschieters hebben een sluitende begroting opgesteld van 4,5 miljoen euro per jaar, voldoende voor een meerjarige licentie. De groep heeft wel moeite met de hoge huur voor het stadion, zeker voor een club uit de eerste divisie.

Tocht

Verontruste supporters van de oudste vereniging in het betaald voetbal hielden voorafgaande aan het debat een Spartamars. Ongeveer vierhonderd Spartanen startten om 18.30 uur bij het Kasteel met een tocht richting stadhuis.

Nico de Borst, ambassadeur van de supportersvereniging, bood daar de leden van de raad een petitie aan, met het verzoek Sparta van de ondergang te redden. In de Spartamars liepen onder anderen oud-speler Tinus Bosselaar en de bestuurders Klein, Moorman en De Jong (voorzitter) mee. Ook een deel van de huidige selectie was aanwezig, onder wie aanvoerder Schenkel en topscorer Koevermans.