LONDEN - Jerrel Hasselbaink (36) en Glenn Loovens (24) hebben met Cardiff City de finale van de FA Cup in Engeland bereikt. De ploeg uit Wales, met beide Nederlanders in de basis, versloeg zondag op Wembley in Londen Barnsley met 1-0.

De vroege treffer van Joe Ledley in de negende minuut bleek uiteindelijk beslissend.

"Dat we al zo vroeg scoorden, gaf de doorslag", zei Hasselbaink na afloop. "Wij konden daarna de bal rustig rondspelen. Het was niet echt een hele goede wedstrijd, maar het resultaat staat."

Favoriet

Cardiff City speelt op 17 mei de finale op Wembley tegen Portsmouth, dat zaterdag West Bromwich Albion eveneens met 1-0 uitschakelde. Hasselbaink: "Portsmouth is natuurlijk de grote favoriet, maar je weet maar nooit. Hopelijk kunnen we voor een verrassing zorgen."

Cardiff, dat zondag gesteund werd door 35.000 fans, is het enige niet-Engelse team dat ooit de FA Cup binnenhaalde. Daarvoor moet de club wel 81 jaar terug. Toen was Cardiff City te sterk voor Arsenal.

Lijfsbehoud

Tegenwoordig speelt de ploeg uit Wales, die een schuld heeft van 20 miljoen pond, een bescheiden rol in de Championship, de divisie net onder de Premier League in Engeland. Tegenstander Barnsley strijdt in dezelfde divisie momenteel voor lijfsbehoud.

Cardiff en Barnsley, dat 96 jaar geleden voor het laatst de halve finale van het Engelse bekertoernooi haalde, ontliepen elkaar zondag weinig. Het niveau van de wedstrijd was niet best, de spanning vergoedde veel.

Cardiff kreeg de gewenste droomstart door de treffer van Ledley, die in de negende minuut na een half afgeslagen inworp met een fraaie volley toesloeg.

Kopbal

Barnsley, dat eerder opmerkelijke zeges boekte op Liverpool en Chelsea, vocht vervolgens terug. Een fout van Cardiff-doelman Peter Enckelman leek goed voor de gelijkmaker, maar de kopbal van Kayode Odejayi werd door Glenn Loovens net op tijd gekeerd. De verdediging van Cardiff werd er daarna niet sterker op, maar haalde ongeschonden de rust.

In de tweede helft kreeg Barnsley één hele grote kans op de 1-1. Odejayi, die tegen Chelsea de beslissende treffer had gemaakt, mocht na ruim een uur alleen op doelman Enckelman af. De Nigeriaan was ontroostbaar nadat hij de mogelijkheid met een bal in het zijnet om zeep had geholpen.

Opgelucht

Cardiff, Loovens en Hasselbaink haalden opgelucht adem. Hasselbaink krijgt nu de kans de verloren finale van 2002 met Chelsea achter zich te laten. Toen verloor de oud-international van Arsenal met 0-2, nota bene in het Millennium Stadion in Cardiff.

Cardiff stuit op 17 mei in Londen op Portsmouth. De club uit de Premier League had zaterdag alle moeite met het nietige West Bromwich Albion, dat boog voor een doelpunt van Nwankwo Kanu. De voormalige Ajacied scoorde kort na de rust.

Mocht Cardiff City de Engelse beker winnen, is het nog geenszins verzekerd van Europees voetbal. De Engelse voetbalbond komt op korte termijn bijeen om te kijken of het de club uit Wales dan inschrijft voor de UEFA Cup.