AMSTERDAM - Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax zondagmiddag voor eigen publiek langs De Graafschap geloodst. De spits maakte drie treffers in het door zijn ploeg met 4-1 gewonnen duel. De topschutter van de eredivisie verhoogde zijn totaal naar 32 competitiedoelpunten.

Huntelaar schaarde zich tijdens het duel met De Graafschap bij het gezelschap van voetballers die in de eredivisie meer dan honderd doelpunten maakten. De spits scoorde 33 keer voor Heerenveen en bezorgde Ajax tot nu toe 79 treffers op het hoogste niveau.

De aanvaller kan deze competitie nog in de voetsporen van Marco van Basten treden. De toekomstig hoofdtrainer van Ajax passeerde in het seizoen 1985/1986 als laatste aanvaller in Amsterdamse dienst de grens van 35 competitietreffers.

De bondscoach van het Nederlands elftal kwam toen tot een totaal van 37 doelpunten. Het Amsterdamse clubrecord van Henk Groot zal voorlopig nog wel even stand houden. Hij trof in het seizoen 1960/1961 maar liefst 41 keer doel in de eredivisie.

Toekomst

Huntelaar onderstreepte ook tegen De Graafschap dat hij het niveau van de meeste verdedigers in de eredivisie zo langzaamaan wel is ontgroeid. Het is dan ook maar zeer de vraag of de aanvaller ook volgend seizoen nog in de eredivisie valt te bewonderen.

De leiding van Ajax wil het contract met de international dolgraag openbreken en verlengen. Huntelaar wil zich echter nog niet uitspreken over zijn toekomst bij de Amsterdamse club. Hij popelt wel om een keer in de Champions League uit te komen.

Suarez

Huntelaar maakte zijn honderdste treffer in de eredivisie al na vier minuten. Hij passeerde doelman Jim van Fessem na een fraaie trap van George Ogararu, die de geschorste Bruno Silva verving. Huntelaar maakte zijn tweede doelpunt in de negende minuut op aangeven van Luis Suarez.

De Graafschap leek op weg naar een afstraffing als in de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-8). De club uit Doetinchem verkleinde in de 32e minuut echter het verschil tot een doelpunt. Niklas Tarvajärvi liet doelman Maarten Stekelenburg met een geplaatst schot kansloos (2-1).

Heitinga

Ajax besliste het ongelijke duel nog voor rust. John Heitinga kopte in de 39e minuut nog op de lat. Huntelaar was in de 42e minuut opnieuw trefzeker (3-1). De toeschouwers in de Amsterdam ArenA moesten zich na rust vooral vermaken met enkele fraaie dribbels van Suarez.

De baltovenaar uit Uruguay verzuimde tot drie keer toe een prachtige actie met een treffer te belonen. Kenneth Perez zorgde in de 63e minuut voor de enige treffer van een weinig verheffende tweede helft.

Ajax houdt door de zege nog een kleine kans op de landstitel. Het verschil met koploper PSV bedraagt twee duels voor het einde vijf punten. De Graafschap, dat de vijftiende positie op de ranglijst bekleedt, moet in de resterende duels met FC Utrecht en VVV klassebehoud veiligstellen.

ZIE OOK:
Gouden doelpunt Huntelaar