ROTTERDAM - Feyenoord heeft na opeenvolgende nederlagen bij Sparta (3-2) en NAC Breda (3-1) weer eens gewonnen. De ploeg van de grieperige trainer Bert van Marwijk bedwong zondag FC Utrecht in De Kuip: 3-1.

Daarmee kwam de bekerfinalist uit Rotterdam-Zuid in punten weer op gelijke hoogte met nummer vijf SC Heerenveen, de club van de beoogde nieuwe trainer Gertjan Verbeek.

Voor FC Utrecht, dat de achtste nederlaag in de laatste twaalf duels incasseerde, staan de play-offs om Europees voetbal nadrukkelijk op de tocht. De ploeg van trainer-coach Willem van Hanegem, die als speler en trainer grote triomfen vierde in De Kuip, daalde af naar de elfde plaats. De concurrenten Vitesse en NEC staan op een punt, nummer acht Roda JC heeft twee punten meer.

Improviseren

Van Hanegem moest voor het duel in De Kuip improviseren, vooral in zijn achterhoede. De centrale verdedigers Sander Keller (geschorst) en Alje Schut (geblesseerd) waren niet beschikbaar. Daardoor vormden Francis Dickoh en Mike van der Kooy het hart van de defensie. Jeugdspeler Gregory Schaken mocht op het middenveld zijn debuut maken.

De omzettingen deden FC Utrecht geen goed. Hoewel Feyenoord in de eerste helft zeker niet sterk speelde, kreeg de thuisploeg enkele prima kansen. Nuri Sahin kopte de bal in riante positie naast, Giovanni van Bronckhorst miste van dichtbij na een uitstekende actie van Jonathan de Guzman. FC Utrecht had een optisch overwicht, maar kwam niet verder dan een aantal hoekschoppen en een aardige kans voor ex-Feyenoorder Robin Nelisse (redding doelman Henk Timmer).

Bruins

Luigi Bruins schoot het tamme duel in de stille Kuip open. De jeugdinternational profiteerde in de 34e minuut van een snel genomen vrije trap van Van Bronckhorst en van slecht verdedigingswerk van Dickoh.

Ook doelman Wesley de Ruiter zag er niet goed uit, 1-0. Een paar minuten later claimde Tim de Cler tevergeefs een strafschop bij arbiter Roelof Luinge na een vermeende handsbal van Leroy George. Uit een hoekschop trof Denny Landzaat toch nog doel, met een technisch bekwame volley, 2-0.

Sahin

Na de pauze was van een Utrechts tegenoffensief geen sprake. Door een snelle treffer van Sahin, uitstekend ingeleid door De Guzman, speelde Feyenoord vanaf de 55e minuut een gewonnen wedstrijd. De fortuinlijke treffer van Leroy George, die zijn van richting veranderde voorzet achter Timmer in de verre hoek zag belanden, bracht de spanning in het duel geenszins terug.

Voor FC Utrecht was het dit seizoen alweer de derde nederlaag tegen Feyenoord, dat ook voor de beker de ploeg van Van Hanegem versloeg (twee keer 3-0). Hoewel De Kromme nog steeds grote sympathie voor de club van rood en wit koestert, dook hij na het eindsignaal van Luinge met de pest in zijn lijf de hem welbekende spelerstunnel in.