EINDHOVEN - PSV heeft de 21e landstitel bijna binnen. De Eindhovenaren kenden zondag de nodige moeite met Heracles Almelo, maar wonnen uiteindelijk wel: 2-0. PSV heeft in de resterende twee duels nog maximaal twee punten nodig om het vierde achtereenvolgende kampioenschap te mogen vieren.

Tegen FC Twente krijgt de koploper volgende week zondag de eerste kans om de titelstrijd te beslissen. PSV moet het in het duel tegen de Tukkers doen zonder Ibrahim Afellay. De spelmaker maakte in de slotfase tegen Heracles ruzie met Emmanuel Boakye en kreeg daarvoor een gele kaart. Afellay reageerde op een overtreding van de verdediger op Otman Bakkal.

Hoe belangrijk Afellay voor PSV is, bleek wel toen verschillende spelers scheidsrechter Kevin Blom ervan probeerden te overtuigen dat een gele kaart niet op zijn plaats was. Ook trainer Sef Vergoossen deed nog een poging om de leidsman op andere gedachten te brengen.

Ongerust

PSV heeft alle reden om zich ongerust te maken over de wedstrijd tegen Twente. Net als vorig weekeinde tegen NEC was het spel tegen de degradatiekandidaat verre van overtuigend.

Vergoossen werkt sinds de verrassende overwinning op Tottenham Hotspur in de UEFA Cup (0-1) met twee verschillende basisopstellingen. In de Europese wedstrijden kiest hij voor de meest defensieve variant, met Edison Mendez en Jason Culina op het middenveld. Het tweetal maakt in de competitieduels plaats voor de meer aanvallend ingestelde spelers Otman Bakkal en Balazs Dzsudzsak.

UEFA

De trainer van PSV heeft met zijn denkwijze voorlopig het gelijk aan zijn zijde. PSV bleef donderdag in de kwartfinales van de UEFA Cup op overtuigende wijze overeind bij Fiorentina: 1-1. PSV is tegen de sterkere tegenstanders op z'n best in een concept met een versterkt, defensief middenveld. Tegen ploegen als Heracles wordt in aanvallend opzicht wat meer gevraagd van PSV.

De koploper begon, een kleine drie dagen na de zware beproeving in Florence, matig aan het duel tegen Heracles. Sinds de komst van trainer Gert Heerkes voetballen de Almeloërs heel behoorlijk en verzorgd. Ook bij PSV had Heracles de intentie om aan te vallen.

Garcia-Garcia

Ricky van den Bergh kreeg na drie minuten een opgelegde kans. De kleine aanvaller schoot voorlangs. Even later leek Heracles wel de leiding te nemen. Gonzalo Garcia-Garcia kon de bal van dichtbij binnen schieten. Scheidsrechter Kevin Blom keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Onterecht, zo bleek. Garcia-Garcia ontving de bal van PSV-verdediger Slobodan Rajkovic. "Daarbij was het geluk aan onze zijde", zei Vergoossen.

PSV leek het discutabele moment nodig te hebben om te beseffen dat een zege tegen Heracles geen vanzelfsprekendheid zou zijn. Aanvoerder Timmy Simons hielp zijn ploeg op een belangrijk moment aan de leiding. De Belg schoot de bal na twaalf minuten van buiten het zestienmetergebied knap langs doelman Martin Pieckenhagen: 1-0.

Ook na het doelpunt toonde PSV voetballend gezien weinig verbetering, al kreeg de thuisclub via Balazs Dzsudzsdak en Danny Koevermans wel kansen om de voorsprong verder uit te breiden.

Strafschopgebied

Heracles zocht in de tweede helft steeds nadrukkelijker het doel van PSV. De club is met 32 punten nog niet helemaal zeker van lijfsbehoud en hoopte in Eindhoven een punt te pakken. De meeste aanvallen van Heracles strandden in de buurt van het strafschopgebied, zodat de overwinning van PSV niet serieus in gevaar kwam.

Het elftal van Vergoossen creëerde in een matige tweede helft ook nauwelijks kansen. Jefferson Farfan besliste het duel tien minuten voor tijd met een goed ingeschoten vrije trap. "Deze wedstrijd is beslist door individuele klasse", oordeelde Heerkes.

Verbetering is wel noodzakelijk voor PSV. Tegen subtopper FC Twente is hetzelfde spelniveau volgende week vermoedelijk niet voldoende voor het behalen van landstitel, of Ajax moet verzaken bij FC Groningen. Bovendien wacht PSV donderdag eerst de zware taak Fiortentina uit de halve finales van de UEFA Cup te houden.

Verdediger Dirk Marcellis maakt zich geen zorgen. "Volgende week worden wij kampioen."