GRONINGEN - NAC Breda heeft een lastige klip omzeild op weg naar de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. De stuntploeg van trainer Ernie Brandts nam zondag door een sterke eerste helft drie punten mee bij FC Groningen en bleef daardoor derde op de ranglijst.

NAC had het voor rust verrassend eenvoudig in de Euroborg. De thuisclub speelde voor het eerst sinds tijden in een systeem met drie aanvallers in plaats van twee en had zichtbaar moeite met die omzetting. NAC had daardoor, aan de hand van Edwin de Graaf en Rogier Molhoek, het middenveld in handen.

Al na drie minuten leek NAC op voorsprong te komen, toen Patrick Zwaanswijk een vrije trap van Molhoek achter doelman Brian van Loo schoot. De treffer werd echter afgekeurd omdat de verdediger centimeters buitenspel stond. Het was uitstel van executie voor FC Groningen, want Ahmed Ammi was na ruim een kwartier slimmer dan Fredrik Stenman en werkte de bal in het Groningse doel: 0-1.

Middenveld

FC Groningen zette daarna iets meer druk naar voren, maar verder dan twee afzwaaiers van Marnix Kolder en Mark-Jan Fledderus kwam de ploeg niet. Knullig balverlies op het middenveld leverde bovendien een enorme kans op voor De Graaf, die het halve veld over kon steken, maar op Van Loo stuitte.

Toch ging NAC met een ruime voorsprong rusten. Ronnie Stam legde een vrije trap bij de eerste paal, waar de inlopende Matthew Amoah vrij kon koppen: 0-2.

Lovre

Maar waar NAC dacht de tweede helft rustig te kunnen uitspelen, was het Goran Lovre die vanaf de aftrap voor 1-2 zorgde. Het schot van Serviër leek ongevaarlijk, maar omdat de bal de rug van Rob Penders toucheerde was keeper Jelle ten Rouwelaar kansloos. Direct daarna raakte Marnix Kolder de buitenkant van de paal.

Plotseling was FC Groningen de ploeg die domineerde en ook kansen kreeg. Maar omdat Ten Rouwelaar een katachtige reflex in huis had op een inzet van Lovre hield NAC de voorsprong vast. Het bleef onder druk staan, maar er was geen doorkomen aan voor de Groningers.