VENLO - AZ heeft zondag in Venlo de tweede opeenvolgende overwinning geboekt. Mede door twee doelpunten van Mounir El Hamdaoui in de tweede helft versloegen de Alkmaarders degradatiekandidaat VVV met 3-2.

Een week eerder boekte AZ tegen Vitesse de eerste overwinning sinds 16 januari.

De ploeg van Louis van Gaal keek in Venlo halverwege de tweede helft nog tegen een achterstand van 2-1 aan. De AZ-spelers toonden mentaliteit door alsnog de winst te pakken. Of dit genoeg is om Van Gaal te overtuigen komend seizoen alsnog in Alkmaar te blijven, valt te betwijfelen. Daarvoor speelde AZ in Venlo opnieuw te zwak.

Oost

Balverlies van Augustien leidde al binnen twee minuten de openingstreffer van VVV in. De middenvelder van AZ verspeelde de bal knullig aan Karim Soltani, die Jason Oost bediende. De spits van VVV rondde af met een hard schot langs doelman Sergio Romero: 1-0. De thuisploeg kreeg na een kwartier spelen via Nordin Amrabat zelfs de kans de voorsprong te verdubbelen. De aanvaller miste.

De Alkmaarders namen na de verrassende openingsfase het initiatief over. Van Gaal had zijn elftal ten opzichte van een week eerder noodgedwongen op een plaats gewijzigd. Door de schorsing van Demy de Zeeuw mocht Ari het weer eens proberen.

Ari

De Braziliaan vond halverwege de eerste helft collega-spits Graziano Pellè, maar de Italiaan toonde zich alleen voor doelman Raymond van Driel allesbehalve een afmaker.

Nog geen minuut later liet Ari wel zien hoe het moet. De meest productieve man van AZ dit seizoen speelde Van Driel na een steekpass van Haris Medunjanin eenvoudig uit en schoof de bal in het lege doel (1-1).

Opjagen

AZ hield daarna het meeste balbezit in De Koel, maar zag de thuisploeg af en toe gevaarlijk counteren. VVV, dat elk punt kan gebruiken in de strijd tegen degradatie, besefte dat AZ ondanks de winst tegen Vitesse nog altijd niet in goeden doen is en bleef de Alkmaarders in de tweede helft opjagen.

De aanvallende intenties van VVV werden na 63 minuten beloond. Amrabat schoot vanaf de stip raak, nadat AZ-verdediger Hector Moreno in het strafschopgebied aan het shirt van Oost trok. Scheidsrechter Pieter Vink vond het lichte vergrijp genoeg voor een strafschop. Woensdag weigerde Vink tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Arsenal en Liverpool hetzelfde te doen bij een overtreding van Dirk Kuijt op Arsenal-speler Aleksandr Hleb.

El Hamdaoui

Nog geen minuut later was het alweer gelijk. Van Driel, derde doelman van VVV, was kansloos op een van richting veranderd schot van invaller El Hamdaoui (2-2). De Marokkaan bracht AZ vijf minuten later op voorsprong, toen hij het meest attent reageerde bij een klutssituatie voor het doel van VVV.

In de slotfase kreeg VVV nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar Mampuya vond Romero op zijn weg.