AMSTERDAM - Jeu Sprengers (69), voorzitter van de KNVB en bestuurslid van de UEFA, is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. Dat liet de voetbalbond zondagochtend weten.

De Limburger was al enige tijd ziek. Hij zou aan het eind van dit jaar volgens de regels van de KNVB aftreden als voorzitter omdat de leeftijd van 70 zou hebben bereikt.

Sprengers was eerder van 1980 tot 1990 voorzitter van VVV-Venlo. In 1993 werd hij preses van de KNVB. Hij volgde toentertijd Jo van Marle op. Hij was ook vice-voorzitter van het organisatiecomité van het EK voetbal in 2000 in Nederland en België.

Minuut stilte

Als eerbetoon aan Sprengers heeft de KNVB de procedure in gang gezet om zondag voorafgaand aan de wedstrijden in de eredivisie een minuut stilte te houden. Ook zullen de spelers met rouwbanden voetballen.

Verder zullen alle festiviteiten worden opgeschort als PSV zondag kampioen wordt. PSV krijgt de kampioensschaal ook op een later tijdstip uitgereikt.

Er zijn bij de wedstrijd in Eindhoven ook geen vertegenwoordigers van de KNVB aanwezig. "We vinden festiviteiten op dit moment niet gepast", aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Kesler

"We zijn bij de KNVB diep bedroefd en zeer onder de indruk", reageerde Kesler op dood van Sprengers. Kesler benadrukt dat Sprengers van groot belang voor het Nederlands voetbal is geweest. "Dankzij Jeu Sprengers stonden het betaalde voetbal en het amateurvoetbal niet meer lijnrecht tegenover elkaar."

"Hij regeerde via het poldermodel en voorkwam op die manier conflicten. Sprengers heeft voor de KNVB ook heel goed werk bij de UEFA verricht. Ook bij de Europese voetbalbond werd heel goed naar hem geluisterd. Jeu Sprengers had enorm veel capaciteiten. Zijn dood is voor iedereen bij de KNVB een heel groot verlies."

Been

Ook Harry Been, algemeen directeur van de KNVB, sprak over Sprenger met lovende woorden. "Hij heeft nationaal en internationaal zo ontzettend veel betekend", zei Been zondag voor NOS-radio. "Hij was ook een man die als geen ander wist hoe hij een verbinding moest maken tussen de top- en breedtesport."

VVV

Ook bij VVV-Venlo is geschokt gereageerd op de dood van Sprengers. "Jeu was een man die altijd overal positief tegenaan keek, dat heeft ons als club natuurlijk enorm geholpen" aldus Hai Berden, de huidige voorzitter van VVV.

Het overlijden van Sprengers heeft volgens Berden zijn weerslag op de wedstrijd in Venlo tussen VVV en AZ. "Bij mezelf merk ik wel dat ik momenteel hier meer mee bezig ben dan met de wedstrijd."