AMSTERDAM - Ajax heeft trainer Ronald Koeman een goede dienst bewezen door diens oude club Vitesse een pak slaag te geven. Het werd door onder meer drie treffers van Van der Vaart 5-1 voor de Amsterdammers.

Bij rust was het al 3-1. Ajax nam door dat resultaat de eerste plaats in de eredivisie over van Feyenoord

Vitesse maakte het Ajax nauwelijks moeilijk. De nummer twee van de competitie kreeg in de eigen ArenA verrassend veel ruimte en besliste het duel binnen 47 minuten. Van der Vaart wees zijn ploeg opnieuw de weg.

De achttienjarige clubtopscorer nam de bal in de vijftiende minuut onzichtbaar voor scheidsrechter Haverkort met de hand mee en passeerde doelman Jevric met een hard en laag schot. Het was alweer de achtste keer dit seizoen dat Van der Vaart de eerste treffer van Ajax voor zijn rekening nam.

Claessens maakte in de achttiende minuut op aangeven van Amoah nog gelijk maar het was opnieuw Van der Vaart die in de 26e minuut met zijn dertiende competitietreffer de marge van een doelpunt herstelde: 2-1. O'Brien scoorde drie minuten later de fraaie derde Amsterdamse treffer.

In een poging terug in de wedstrijd te komen, bracht Sturing na rust Peeters en Martel in zijn ploeg. Het was Wamberto die de Arnhemse hoop op de aansluitingstreffer al snel verijdelde. De linksbuiten passeerde Jevric in de 49e minuut van dichtbij. Van der Vaart liet de Amsterdamse aanhang in de 82e minuut met zijn veertiende competitietreffer verder over de felbegeerde titel zingen.

/DOSSIEREredivisie