ZONCOLAN - Gilberto Simoni heeft donderdag de twaalfde etappe van de 86e Ronde van Italië achter zijn naam gezet. De rit ging van San Dona naar het hooggelegen Zoncolan en telde 185 kilometers. De Italiaan verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Bij de alpenetappe met voor de eerste keer aankomst op de verraderlijke Monte Zoncolan diende Simoni, Giro-winnaar van 2001, zich nadrukkelijk aan als favoriet voor de eindzege. Hij vergrootte zijn voorsprong op achtervolger en landgenoot Stefano Garzelli met tellen tot 44 seconden.

Pantani

Ook in de strijd om de dagprijs werd Garzelli donderdag tweede. Pantani meldde zich eveneens in de voorste linie en eindigde op de vijfde plaats. De achterstand van de voormalig Giro- en Tourwinnaar op de winnaar bedroeg 43 seconden.

Mario Cipollini verscheen niet meer aan de start. De Italiaanse sprinter ondervond te veel hinder van de verwondingen die hij woensdag opliep door een val in de slotfase van de elfde rit. Cipollini won in deze Giro twee etappes, waarmee hij in totaal dagzeges achter zijn naam heeft. Daarmee is hij recordhouder in de Ronde van Italië.

Slaap

De wereldkampioen was woensdag na de valpartij in het ziekenhuis onderzocht, waarbij geen ernstige afwijkingen werden gevonden. Wel had Cipollini in de daarop volgende nacht veel last van zijn rug en ribben. "Hij heeft niet kunnen slapen", verklaarde een woordvoerder van zijn ploeg Domina Vacanze het besluit op te geven.