ARNHEM - Vitesse heeft tegen Sparta (3-0) zijn laatste kans gegrepen in het gevecht om Europees voetbal.

Door de zege zaterdagavond in het Gelredome kan de ploeg van trainer Aad de Mos nog bij de eerste negen in de eredivisie eindigen, een positie die nog goed is voor de play-offs om een ticket in de UEFA-beker.

Door een slechte reeks, met slechts een punt (NAC Breda) uit de laatste drie duels, heeft Vitesse het zichzelf moeilijk gemaakt in het slot van de competitie. Volgens De Mos heeft zijn ploeg tegen Sparta, NEC (uit) en PSV (thuis) zeven punten nodig om zeker te zijn van de play-offs.

Degradatie

Dat is geen gemakkelijke opgave, omdat Vitesse aanvankelijk grote moeite had met Sparta, dat nog steeds moet vrezen voor degradatie. Zeker het beladen duel volgende week tegen NEC wordt een loodzware klus voor Vitesse.

Sparta, de ploeg van trainer Foeke Booy, moet tegen Heerenveen (thuis) en AZ (uit) punten halen om de nacompetitie te ontlopen.

Kolk

Het duel in Arnhem was voor rust alleen het eerste kwartier het aanzien waard. Beide ploegen kregen toen enkele kansen, met de grootste voor Santi Kolk namens Vitesse. Hij schoot de bal van dichtbij in vrije positie over. Daarna werd aan beide kanten slecht gevoetbald, met opvallend veel balverlies in de opbouw.

Kort in de tweede helft had Sparta bijna succes met een counter. Charles Dissels kon alleen door en passeerde de uitkomende doelman Piet Velthuizen met een lob, maar verdediger Gill Swerts voorkwam met behulp van de doelpaal de 0-1.

In de 58e minuut deed Vitesse het beter. Na voorbereidend werk van de Chileense aanvaller Juan Lorca liet Mads Junker doelman Sander Westerveld met een lob kansloos: 1-0. Daarna was het verzet van Sparta over. Vitesse maakte in het laatste kwartier het karwei af met doelpunten van Theo Janssen en Claudemier: 3-0.