ENSCHEDE - De voortdurende eindsprint van FC Twente lijkt de ploeg een plaats in de top-vijf te gaan opleveren.

Na de zesde overwinning op rij, die overigens met moeite werd behaald ten koste van degradatiekandidaat Excelsior (1-0), staan de Enschedeërs derde.

Play-offs

Deelname aan de play-offs om een plaats in de Champions League lonkt, de uitwedstrijd tegen PSV van komend weekeinde is een heuse topper. In de laatste competitieronde speelt FC Twente op eigen veld tegen Willem II.

Gemakkelijk ging het zaterdagavond in Enschede niet. FC Twente slaagde er in de eerste helft niet in enige lijn in het spel te brengen. De lichtgewichten Youssouf Hersi en Karim El Ahmadi vonden geen oplossingen om de massieve verdediging van Excelsior te kunnen verontrusten.

Wilkshire

De derde Twentse middenvelder, Luke Wilkshire, vond het vijf minuten voor de rust welletjes en kwam drie keer op eigen kracht in kansrijke positie. De eerste poging werd verijdeld door een goede sliding van Kees Luyckx, bij de tweede vloog de bal uit een vrije trap van de Australiër net over en tenslotte kon doelman Jorg van Nieuwenhuijzen eenvoudig redden bij een Wilkshire's slappe inzet.

Het was de enige keer dat Van Nieuwenhuijzen, vervanger van de geschorste Ronald Graafland, voor de rust in actie hoefde te komen.

De beste kans uit de eerste helft was zelfs voor de Rotterdammers die na 35 minuten het schrijnende gebrek aan concentratie bij de thuisclub hadden kunnen afstraffen.

Voskamp

Spits Johan Voskamp reikte nog net bij een hoge voorzet van Mitchell Piqué, doelman Sander Boschker tikte de kopbal uit de hoek. In de rebound trof Ryan Koolwijk het lichaam van verdediger Rob Wielaert.

Na een klein kwartier na de rust wisselde Rutten een verediger voor een aanvallend ingestelde speler. Niels Wellenberg maakte plaats voor Orlando Engelaar.

Hersi

In dezelfde minuut nam de thuisclub de leiding, Wilkshire stond aan de basis, hij stelde Hersi in staat de 1-0 binnen tikken. Het was de vijfde seizoenstreffer voor de in Ethiopië geboren middenvelder, alle dateren van na de winterstop.

Excelsior was daarna nog eenmaal dichtbij de gelijkmaker, Boschker kwam in het gedrang, verdediger Leen van Steensel vergat de bal in het doel te schieten. Het inbrengen van Sebastiaan Steur en Geert den Ouden, wiens rode kaart uit de wedstrijd tegen VVV Venlo door de KNVB was geseponeerd, kon de Rotterdamse nederlaag niet meer verhinderen.

Slotoffensief

Een slotoffensief van de bezoekers strandde in goede wil, twee kansen waren niet aan Voskamp besteed. Voor de ploeg van trainer Ton Lokhoff resteren de thuiswedstrijd tegen AZ en een bezoek aan Heerenveen.