HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft FC Den Bosch in de realiteit teruggezet. Na drie opeenvolgende overwinningen op De Graafschap, Fortuna Sittard en Vitesse zaten de Brabanders honkvast in de middenmoot van de eredivisie. De Bosschenaren gingen woensdagavond onderuit in het Heerenveense Abe Lenstra-stadion (2-0) maar hoeven nog niet bevreesd naar de ranglijst te kijken.

Heerenveen en Den Bosch stonden tijdens het openingsduel van de competitie ook tegenover elkaar. Beide teams wisten toen in het Ecco-stadion niet te scoren. Door dat resultaat was meteen de zwakheid van de Friezen blootgelegd. Tegen mindere ploegen kan Heerenveen in uitduels maar matig presteren. De wedstrijd tegen NEC

Allbäck

Bovendien is men te afhankelijk van Allbäck. De Zweedse spits, in de belangstelling bij PSV

Heerenveen deed er alles aan om de toeschouwers een plezierig avondje te bezorgen. De aanvallende instelling leidde tot spectaculair spel met veel kansen. Al na vier minuten had Allbäck de openingstreffer kunnen forceren, maar hij stuitte op doelman De Jong. De Finnen Väyvrynen en Nurmela testten korte tijd later De Jong op zijn keeperskwaliteiten.

Pas in de 35e minuut was hij niet meer bestand tegen het Heerenveense offensief. Nurmela speelde op rechts spits Allbäck aan die met een intikkertje De Jong kansloos liet. Den Bosch raakte het spoor vervolgens helemaal bijster.

Na rust toonde Heerenveen het surplus aan klasse, slagvaardigheid en mentaal overwicht. Dat gebeurde overigens nadat Allbäck in de pauze voor Denneboom was gewisseld. De thuisploeg verzuimde een achttal levensgrote kansen te verzilveren. In de 88e minuut werd eindelijk de voorsprong vergroot. Opnieuw kwam de voorzet van Nurmela en deze keer scoorde Denneboom, 2-0.

Fortuna - Utrecht

Fortuna Sittard heeft woensdag met 3-3 gelijk gespeeld tegen FC Utrecht. De Utrechters hadden in de eerste helft geen problemen. Drie kansen lieten de bezoekers in het eerste kwartier onbenut. Kuyt (twee keer) en Gluscevic waren dichtbij de openingstreffer. Die kwam niettemin al snel, in de 17e minuut, met dank aan Zwaanswijk. Hij klom na een hoekschop van Van Mol hoog boven alles en iedereen uit en kopte via de onderkant van de lat raak.

Inzet

De wijze waarop Fortuna de vroege achterstand met veel inzet probeerde om te buigen, was aandoenlijk. Landerl probeerde het enkele keren van afstand. Zijn actie uit de derde minuut, toen de Oostenrijker zich vastgreep aan het lange haar van tegenstander Vreven, was en bleef voor de rust echter de opvallendste.

Cramb

De terugkeer van Cramb bracht verandering. De recalcitrante Schot werd door de ontslagen trainer Hans Verel uit de selectie verbannen, maar onder zijn opvolgers De Koning en Voorn door het Sittards bestuur gerehabiliteerd. Fortuna kan elke aanvaller goed gebruiken, hoe onvolwassen ze soms ook plegen te reageren.

De speler bood zijn excuses aan, beloofde beterschap en mocht na acht minuten in de tweede helft de hulpeloze jongeling Gommans komen vervangen. Hij werd begroet met boegeroep, maar dat veranderde snel in gejuich. Cramb stond koud vier minuten in het veld toen hij voor -1 zorgde.

Dirkx

In die fase, rond het uur spelen, scoorde Fortuna binnen tien minuten vier keer. De treffer van Dirkx was onbedoeld, hij kopte twee minuten later in eigen doel (1-2). De tegenvaller kon het hervonden elan bij de thuisclub echter niet blussen. De knappe actie van Van der Hoeven had een beter lot verdiend, de kopbal van Hamming via de binnenkant van de paal was alsnog goed voor de tweede gelijkmaker. Landerl verraste vervolgens Wapenaar met een stuiterbal: 3-2. Kuyt had even later het laatste aandeel in de score (3-3).

Tumultueus

Fortuna beëindigde het duel met tien man. Landerl kreeg zijn tweede gele kaart. Scheidsrechter Schenkels faalde bijna in zijn administratie. Hij moest er door FC Utrecht-trainer Adelaar op worden geattendeerd. Het leverde een tumultueuze slotfase op, maar niet meer treffers.

/DOSSIEREredivisie