MANAMA - Formule 1-coureur Robert Kubica start zondag verrassend van pole in de Grote Prijs van Bahrein.

De rijder van BMW Sauber hield zaterdag in de beslissende kwalificatiesessie gevestigde namen als de Braziliaan Felipe Massa (Ferrari), Lewis Hamilton (McLaren) en Kimi Raikkonen (Ferrari) achter zich.

Massa

Massa maakte indruk tijdens de trainingen, maar het lukte de Braziliaan niet zijn Ferrari op de beste startplek te krijgen. Kubica, laatst in Maleisië al dicht bij de pole-positie, slaagde er voor het eerst in zijn leven in de kwalificatie te winnen.

Tijd

Kubica noteerde in de laatste kwalificatiesessie een tijd van 1.33,096. Massa bleef daar nog geen 3-honderdste bij achter. Nummer drie Hamilton, die vrijdag zijn bolide nog in puin reed tijdens de training, gaf 19-honderdste toe. Wereldkampioen Raikkonen was 0,322 seconde trager.

Fitheid

De 23-jarige Kubica, die zondag aan zijn 27e Grote Prijs begint, gaf aan dat zijn succes deels aan zijn fitheid was te danken. In de aanloop naar het seizoen werkte de coureur uit Krakow zes kilo gewicht weg.

"Ik ben een stuk fitter", zei hij zaterdag. "Dit is een maximaal resultaat voor me. Het was hard werken, maar het is me eindelijk gelukt", aldus de coureur.

Bevatten

Massa, de nummer twee, kon amper bevatten dat hij de eerste startplaats aan zich voorbij zag gaan. "Ik heb het in de laatste sessie verloren", zei de Braziliaan ontstemd.

"Ik heb hier het hele weekeinde geweldige rondetijden neergezet. De bolide was perfect, maar in de derde kwalificatiesessie zat ik steeds achter andere wagens.

Ik heb geen perfecte ronde kunnen neerzetten", aldus de Ferrari-rijder, die na twee Grote Prijzen nog geen enkel WK-punt heeft vergaard.

Hamilton

Lewis Hamilton was wel tevreden met zijn derde plaats. De Brit ondervond zaterdag geen hinder van zijn crash een dag eerder, waarbij zijn McLaren zware schade opliep.

"Ferrari lijkt momenteel de sterkste te zijn, maar ik was blij met de stabiliteit van de McLaren in de kwalificatie. Ik ben blij met die derde plaats."