ENSCHEDE - In de laatste twee minuten heeft FC Twente tegen Feyenoord een achterstand van 1-2 omgebogen in een overwinning, -2.

In een sensationele slotfase zorgde De Gier voor de winnende treffer. Aanvankelijk zag het er allemaal anders uit. FC Twente had woensdagavond in eerste instantie de tegenslag die past bij een degradatiekandidaat, Feyenoord het geluk van de koploper. Nadat de Enschedese thuisclub een keer scoorde en drie keer de onderkant van de lat raakte, sloegen de Rotterdammers in een opleving van drie minuten maar liefst twee keer toe. Daarmee leken ze met 2-1 zeker van de overwinning.

Verrassend genoeg maakte FC Twente er een spektakelstuk van. De voorsprong halverwege was met 1-0 aan de lage kant. Tot twee keer toe werd de binnenkant van de paal geraakt. Een keer met een prachtige vrije trap van Heubach, eenmaal via een spetter van Booth.

Wel was Booth er verantwoordelijk voor dat de Enschedeërs halverwege leidden. Na iets meer dan een half uur haalde de Schot vernietigend uit, na balverlies van de bij Feyenoord eerder dan verwacht teruggekeerde Van Wonderen.

Niet alleen Booth ging voluit bij FC Twente. In feite deed dat het hele elftal. Door opeenvolgende tegenslagen is de club inmiddels afgezakt naar de voorlaatste plaats. In de beker volgde zelfs uitschakeling door Ajax II.

Er moest daarom wat gebeuren in Enschede, maar voorafgaande aan de ontmoeting met de koploper waren de vooruitzichten niet groots. Afgezien van het feit dat Feyenoord aanmerkelijk beter draait, miste FC Twente woensdagavond ook nog eens drie van zijn vier verdedigers. Pothuizen -vaak tegen Van Hooijdonk- stond er als enige 'vaste waarde'. Grujic en Van der Weerden waren geblesseerd, Hulfhoff geschorst.

De Enschedeërs leken er slechts inspiratie uit te putten. Met een gelegenheidsdefensie, zo was Van der Doelen de onwennige rechtsback, werd tegen de produtieve Feyenoorders zonder rugdekking gespeeld.

Feyenoord moest terug en kreeg twee mogelijkheden via de uitval door fouten bij de Enschedeërs achterin. Van Hooijdonk en Smolarek profiteerden echter niet van onachtzaamheden van Boschker en Heubach. Verder maakte FC Twente lange tijd de dienst uit.

Onmiddellijk na de hervatting raakte de thuisclub opnieuw het 'houtwerk' en weer via Booth. Deze keer kopte Twentes tweede spits op de lat, na een voorzet van Cairo. De tegenslag voor de Enschedese club nam daarmee groteske vormen aan. Vorige week zaterdag tegen AZ voorkwamen paal en lat een overwinning, een week daarvoor stond bij PSV de paal (De Gier) een late gelijkmaker in de weg.

Feyenoord mocht in die fase in elk geval blij zijn dat het nog leefde. Kennelijk had Van Marwijks elf een terugslag, na recentelijk zware klussen tegen onder meer Freiburg en PSV. Bovendien had de koploper ook zo zijn handicaps. Met name Bosvelt, gebroken jukbeen, werd op het middenveld gemist. Door de blessure van De Haan moest Van Wonderen waarschijnlijk wat sneller zijn rentree maken dan de coach dat had gepland.

De 2-0 bleef uit door de pech aan Enschedese zijde en daarvan profiteerde Feyenoord op onmiskenbare wijze. Binnen twee minuten veranderde de koploper de achterstand in een voorsprong. Met een bekeken schot zorgde Van Hooijdonk voor de gelijkmaker, vervolgens werkte Pothuizen een inzet van Tomasson over zijn eigen doellijn.

Zoals al zo vaak dit seizoen kon FC Twente aan een inhaalrace beginnen. Enkele minuten voor tijd maakte Pothuizen zijn tweede treffer van de avond, nog gelijk ook 2-2. Het was al feest in Enschede, toen De Gier zowaar nog voor de overwinning zorgde ook.