KERKRADE - NEC heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. De Nijmegenaren wonnen in het Parkstad Limburg Stadion met 0-2 van concurrent Roda JC. NEC kreeg daarbij de hulp van arbiter Pol van Boekel.

De arbiter keurde de openingstreffer van Jhonny van Beukering onterecht goed en stuurde Roda-speler Cheikh Tioté voor een vermeende slaande beweging uit het veld.

Ook de fel protesterende Roda-trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen werden naar de tribune verwezen.

Keerpunt

De rode kaarten en de commotie vormden het keerpunt in het duel, dat in het eerste half uur werd gekenmerkt door een onzorgvuldig Roda JC en een slim combinerend NEC.

De Limburgers waren gevaarlijk via spits Yulu Matondo - doelman Gabor Babos redde knap -, NEC was dicht bij de openingstreffer via een vreemd carambolerende bal die doelman Bram Castro met een uiterste inspanning tot corner kon verwerken.

Van Beukering

Uit die corner knikte Jhonny van Beukering, na 33 minuten, de 0-1 binnen. Heel Roda JC protesteerde bij arbiter Pol van Boekel, omdat Van Beukering zijn tegenstander Cheikh Tioté had weggeduwd. De scheidsrechter keurde de treffer echter goed.

Een minuut later eisten Van Boekel en Tioté opnieuw de hoofdrol voor zich op. Tioté maakte in de ogen van de arbiter opzettelijk een slaande beweging naar NEC-speler Lorenzo Davids.

Van Boekel was onverbiddelijk: rood. Een zware straf. In het tumult dat volgde, stuurde Van Boekel ook trainer Raymond Atteveld en verzorger Norbert Keulen van Roda JC naar de tribune.

Aanval

Na de rode kaarten ging Roda JC zowaar beter voetballen. De Limburgers leden minder balverlies en zochten de aanval. NEC leunde achterover en speculeerde op de counter.

Jeremain Lens, Youssef El-Akchaoui en Bas Sibum kregen prima kansen om het duel vroegtijdig te beslissen, maar doelman Bram Castro redde bekwaam.

Risico's

Na de hervatting nam het aanvallende Roda JC alle risico's en kreeg NEC legio mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Jeremain Lens benutte met een droog schot één van de vele kansen: 0-2. Het sierde Roda JC dat het ook daarna bleef aanvallen en zelfs kansen kreeg.

De Limburgers moesten de laatste minuten met negen spelers verder, nadat verdediger Jan Paul Saeijs op het brancard het veld moest verlaten. Met de zege is NEC, dat aan een uitstekende reeks bezig is, Roda JC tot op één punt genaderd.

Van Boekel-show

Volgens Roda-trainer Raymond Atteveld was de 'Van Boekel-show' vrijdagavond in het duel tussen zijn ploeg en NEC beslissend.

"Hij zag bij de openingstreffer de overtreding van Van Beukering niet, hij gaf Tioté onterecht rood en begon daarna te marchanderen door alles in ons voordeel te fluiten.

Normaal gesproken eindigt zo'n wedstrijd, waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn, in een gelijkspel. Maar Van Boekel dacht daar anders over. Helaas."

Been

NEC-trainer Mario Been kon zich de boosheid van Atteveld, die evenals Roda-verzorger Norbert Keulen naar de tribune werd gestuurd, wel voorstellen.

"Ook ik vind de rode kaart te zwaar bestraft. Maar ja: we winnen en doen volop mee voor de play-offs om Europees voetbal. Dat geeft een ander soort druk op de ploeg. Ik ben benieuwd hoe we daarmee omgaan."

NEC te sterk voor Roda JC