RIJSWIJK - Als het aan de achttien eredivisieclubs ligt, krijgt het toernooi om de KNVB-beker een andere opzet. De clubs willen in de laatste fase van het jaarlijkse evenement, met een UEFA-Cupticket voor de winnaar, dubbele wedstrijden gaan spelen, uit en thuis.

Dat bevestigde vrijdagavond Frank Rutten, directeur van de belangenvereniging Eredivisie CV.

"Onder de clubs bestaat hierover unanieme overeenstemming", liet hij weten. "Maar met de KNVB hebben we over dit onderwerp nog niet gesproken. Het is allemaal nogal prematuur."

De eredivisieclubs bereikten eerder al een unaniem akkoord over de afschaffing met ingang van komend seizoen van de eerste play-offs, met als inzet een plaats in de voorronde van de Champions League.

Discussie

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet daarop weten dat hij alle eredivisieclubs en de ECV binnen afzienbare tijd zou uitnodigen voor een stevige discussie over dit onderwerp. "Want de KNVB is nog lang niet zo ver om deze play-offs te schrappen", zei hij.

ECV-directeur Rutten gaf vrijdagavond aan dat hij nog geen invitatie van Kesler had ontvangen. "Maar als we gezamenlijk gaan praten over de play-offs, kunnen we ook onze plannen inzake de KNVB-beker meteen bespreken", beaamde Rutten.

"We mikken op dubbele wedstrijden vanaf de achtste finales, vanaf de kwartfinales of vanaf de halve finales. Afhankelijk van de beschikbare data op de speelkalender. Door het afschaffen van de play-offs aan de bovenkant van de eredivisie komt er in elk geval wel enige ruimte vrij."

Beklag

NAC Breda deed vorige maand in een open brief aan de KNVB zijn beklag over het verloop van de uitwedstrijd tegen Feyenoord in de halve finales (2-0). De Kuip was lang niet vol. De Bredase club kon reglementair slechts over 1600 tickets beschikken, terwijl de vraag onder de aanhang misschien wel zes keer zo groot was.

Directeur Theo Mommers stelde in zijn epistel drie alternatieven voor: dubbele duels, wedstrijden op neutraal terrein of een gelijke verdeling van kaarten tussen de uit- en thuisclub.

Geprikkeld

Kesler reageerde geprikkeld op de brief van Mommers. De KNVB-topman wees bij de optie van dubbele duels onder meer op het gebrek aan ruimte op de speelkalender.

Ook zag hij niets in een risicoduel als Feyenoord - Ajax op neutraal terrein. Volgens Kesler zit geen burgemeester op zo'n beladen wedstrijd in zijn stad te wachten.