ARNHEM - Stadion Gelredome dreigt een streep te trekken door het reddingsplan van de gemeente Arnhem voor het stadion en voetbalclub Vitesse. Gelredome is het niet eens met de voorgestelde samenvoeging van stadion en voetbalclub in een holding. Gelredome wil daarbij de grond verkopen aan een vastgoedbedrijf. In het reddingsplan staat dat de gemeente Arnhem die grond koopt.

"Gelredome en Vitesse hebben verschillende belangen en gaan niet goed samen", zegt P. van Sliedrecht, directeur van stadion Gelredome. "Bovendien willen wij zekerheid dat Gelredome een zelfstandig, multifunctioneel complex blijft en niet alleen een voetbalstadion."

Volgens Van Sliedrecht heeft de gemeente nooit met de stadiondirectie onderhandeld over het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome. "Het plan is als een feit aan ons gepresenteerd. Ook over de prijs van het stadion en de grond is nooit met ons overlegd."

Noodlijdend

Volgens het Arnhemse reddingsplan koopt de gemeente het stadion en de bijhorende grond voor 24 miljoen euro. Daarvan is 4,6 miljoen bestemd voor Vitesse. De noodlijdende club krijgt bovendien nog een lening 5,4 miljoen euro. Daarnaast worden Vitesse en Gelredome samengevoegd om kosten te besparen. De stadiondirectie heeft naar eigen zeggen nooit wat gezien in die oplossing.

Gelredome

Volgens Van Sliedrecht staat allerminst vast of Gelredome meewerkt aan het reddingsplan, ook niet als de Arnhemse gemeenteraad op 12 juni instemt met het plan. Het stadion wacht op een bod van diverse vastgoedbedrijven op de grond rond het stadion. "We voeren al drie jaar lang gesprekken met die bedrijven", aldus Van Sliedrecht. "De bewering van de gemeente Arnhem dat er geen geïnteresseerde marktpartijen zijn, is dus niet waar."

De vastgoedbedrijven kunnen rond het stadion nieuwe projecten ontwikkelen, terwijl Gelredome met de opbrengst van de grondverkoop uit de geldproblemen is en het stadion in eigen handen houdt. Gelredome verkeert al sinds de opening in 1998 in financiële nood. Een officieel bod op de grond heeft Gelredome nog niet onvangen.