AMSTERDAM - Erik Dekker en Inge de Bruijn zijn door hun collega's uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van 2001. Dekker won dit jaar als eerste Nederlander de wereldbeker wielrennen. De Bruijn veroverde drie keer goud bij de WK langebaan en twee maal bij de EK kortebaan.

Dekker kreeg de voorkeur boven Rintje Ritsma en Pieter van den Hoogenband, winnaar van 1999 en 2000. De Bruijn werd verkozen boven turnster Renske Endel en langeafstandzwemster Edith van Dijk.

Turnen

De titel sportploeg van het jaar ging naar de turnsters. Ze eindigden als vijfde bij de landenwedstrijd bij de WK. De andere genomineerden waren de Daviscup-ploeg, halve finalist, en de Rabowielerploeg, winnaar van de wereldbeker voor teams. Zwemster Hinkelien Schreuder werd uitgeroepen tot talent van 2001. Zij was genomineerd met atleet Arnoud Okken en windsurfer Joeri van Dijk.

Rolstoeltennisster Esther Vergeer kreeg de prijs voor de beste sporter met een beperking. Ze kreeg de onderscheiding vanwege haar prestaties tijdens de Wheelchair Tennis Masters 2001 in Amersfoort. Vergeer veroverde daarbij de gouden medaille in zowel het enkel- als dubbelspel.