FLORENCE - PSV houdt naast de landstitel ook zicht op winst van de UEFA Cup. Het eerste kwartfinaleduel tegen Fiorentina eindigde donderdag in 1-1, zodat een doelpuntloos gelijkspel over zeven dagen in Eindhoven zou volstaan voor een plaats bij de laatste vier.

Enige zorg is de blessure van doelman Gomes, die in de tweede helft per brancard het veld verliet.

Het resultaat was een behoorlijke opsteker voor PSV, dat de laatste tijd aanzienlijk minder overtuigend voetbalt dan in de beginweken na de winterstop. De koploper stelde qua veldspel vooral teleur in de uitwedstrijd tegen NEC van zaterdag (0-0).

Landstitel

Ook de resultaten zijn slechter dan in de eerste weken onder leiding van trainer Sef Vergoossen. Van de laatste vijf competitiewedstrijden won PSV er maar één, zodat de vierde achtereenvolgende landstitel nog geen feit is.

Tegen Heracles Almelo krijgt PSV zondag de eerste mogelijkheid om het kampioenschap binnen te halen, al moet Ajax dan wel punten verspelen.

Tegenspoed

Vergoossen, die na zaterdag voor het eerst serieus met wat kritiek te maken kreeg, besloot in tijden van tegenspoed terug te vallen op de tactiek die PSV in Europa succes bracht.

De Brabanders startten tegen Fiorentina in nagenoeg dezelfde formatie als in de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de achtste finales. PSV speelde in Londen overtuigend en won door een doelpunt van Jefferson Farfan verrassend met 1-0.

Knieblessure

De enige personele wijziging ten opzichte van het duel tegen de Spurs moest Vergoossen noodgedwongen toepassen. Eduardo Alcides bleek niet op tijd hersteld van een knieblessure, waardoor hij ook al de vorige twee competitieduels miste. De jonge Serviër Slobodan Rajkovic kreeg de voorkeur boven de meer ervaren Mike Zonneveld.

Op het middenveld kregen de noeste werkers Edison Mendez en Jason Culina de voorkeur boven de meer aanvallend en voetballend ingestelde spelers Otman Bakkal en Balazs Dzsudzsak.

Winterstop

Vooral voor Bakkal is een rol als reserve moeilijk te verdragen. Hij was in wedstrijden na de winterstop vaak een van de hoofdrolspelers, maar maakt tegenwoordig vaakt plaats vanwege het teambelang.

Datzelfde geldt voor Ibrahim Afellay. De spelmaker vond zichzelf tegen de huidige nummer vier uit de Italiaanse competitie terug aan de linkerkant. Op die plaats voelt hij zich minder gelukkig dan centraal op het middenveld.

Vergoossen kreeg donderdag, net als tegen Tottenham, het gelijk aan zijn zijde. PSV had de wedstrijd in de eerste helft behoorlijk onder controle, maar toonde zich in balbezit soms slordig.

Mogelijkheid

De grootste kansen waren echter voor de Nederlandse koploper. Danny Koevermans kopte de bal na drie minuten bijna binnen. Vijf minuten voor rust kreeg ook Jason Culina een flinke mogelijkheid.

Na de pauze nam PSV, in jacht naar het belangrijke uitdoelpunt, het initiatief in handen. Na een kwartier leken de Eindhovenaren het duel binnen drie minuten uit handen te geven. Dirk Marcellis reageerde niet attent na een uittrap van Sébastien Frey, waarna Gomes de bal via Adrian Mutu in zijn doel zag verdwijnen: 1-0.

De Braziliaanse keeper blesseerde zich bij de volgende aanval van Fiorentina en ging per brancard van het veld. Gomes miste dit seizoen nog geen minuut als basisspeler.

Spits

Reservedoelman Bas Roorda zag tot zijn geluk dat PSV vrijwel direct langszij kwam. Ibrahim Afellay gaf de bal precies op tijd naar Koevermans. De spits haalde met zijn linkerbeen hard uit: 1-1.

In de hectische slotfase zette Fiorentina PSV voor het eerst echt onder druk. Het elftal van Vergoossen bleef met enig geluk overeind. Jefferson Farfan kreeg in de blessuretijd een gele kaart en is geschorst voor de return.