LEVERKUSEN - Zenit Sint Petersburg heeft donderdag in de kwartfinale van de UEFA Cup Bayer Leverkusen in eigen huis vernederd. De Russische ploeg van trainer Dick Advocaat won in Duitsland met 4-1.

De Nederlander bekeek de wedstrijd vanaf de tribune, hij zat zijn laatste duel schorsing uit.

Zenit kwam na twintig minuten aan de leiding door een doelpunt van Andrei Arsjavin. De Russisch international soleerde vanaf de middenlijn richting het doel van Leverkusen en schoot in de korte hoek knap binnen langs doelman Rene Adler.

Overwinning

Stefan Kiessling bracht de thuisploeg voor rust nog op gelijke hoogte, maar in de tweede helft liep Zenit uit naar een grote overwinning. Pavel Pogrebnjak, Aleksandr Anjukov en Igor Denisov zorgden ervoor dat de Russen zo goed als zeker zijn van een plek bij de laatste vier.

Advocaat zit volgende week tijdens de return in Sint-Petersburg weer op de bank bij Zenit. Hij werd door de UEFA voor drie Europese wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in het duel met Villarreal.

Getafe

Bayern München moet over een week nog flink ploeteren om de halve finales van de UEFA Cup te bereiken. In eigen huis kwamen de Duitsers donderdag in de eerste wedstrijd van de kwartfinale niet verder dan 1-1 tegen Getafe.

De Duitsers stonden in de Allianz Arena in München lang met 1-0 voor, maar Cosmin Contra maakte in blessuretijd gelijk.

Treffer

Bayern was op voorsprong gekomen door Luca Toni. De Italiaanse spits kopte na een half uur een hoekschop van Bastian Schweinsteiger achter doelman Oscar Ustari. Het was de achtste treffer van Toni in de UEFA Cup, waarmee hij samen met Pavel Progrebnjak (Zenit) de topscorerslijst aanvoert. Mark van Bommel werd vijf minuten voor tijd naar de kant gehaald door trainer Ottmar Hitzfeld.

Getafe, getraind door de Deense oud-Ajacied Michael Laudrup, kreeg in de slotfase eerst een grote kans op de gelijkmaker via Manu. Zijn kopbal belandde echter op de paal naast Oliver Kahn. Contra zorgde drie minuten voor tijd alsnog voor 1-1. De Spanjaarden schakelden in de eerste ronde van het toernooi FC Twente uit.

Lissabon

Glasgow Rangers en Sporting Lissabon zijn in de eerste wedstrijd van de kwartfinales in de UEFA Cup niet tot scoren gekomen (0-0). De Portugezen kregen donderdag in Glasgow de beste kansen, maar wisten de Schotse doelman Allan McGregor niet te passeren. Over een week is de return in Lissabon.

De winnaar van dit duel speelt in de halve finales tegen PSV of Fiorentina.