CLERMONT-FERRAND - De Nederlandse turnvrouwen hebben donderdag bij de Europese kampioenschappen in het Franse Clermont-Ferrand de landenfinale bereikt.

Oranje plaatste zich als achtste en laatste land voor de eindstrijd die zaterdag plaatsvindt.

Duidelijk werd ook dat Nederland in ieder geval in Peking door een turnster vertegenwoordigd zal zijn. Suzanne Harmes haalde op vloer de olympische limiet die was bepaald op 14,600.

Harmes kwam tot een score van 14,650. Nederland heeft één olympisch startbewijs waarvoor tot in juni wordt gestreden. Vooralsnog is Harmes de enige turnster die aan de eis heeft voldaan.

Kramp

Harmes blesseerde zich al op vloer en raakte op brug naar eigen zeggen de weg kwijt. "Op vloer landde ik bij mijn eerste serie met mijn knie tegen mijn kuit. Daardoor schoot er een soort kramp in. Op brug ging het echt mis."

Harmes besloot niet meer op balk uit te komen. De meest logische vervangster, Verona van de Leur, weigerde waarna Anne Tritten nogmaals in actie moest komen.

Toestelfinale

Van de Leur werd eerder deze week van balk gehaald en was woedend over die beslissing. "Ik was niet in staat op balk te turnen", zei ze donderdag. Als eerste reserve is Van de Leur op sprong nog de enige Nederlandse deelneemster die enig zicht heeft op een toestelfinale.

Twee jaar geleden eindigde Nederland bij de Europese landenwedstrijd in Volos in de finale als achtste.