DE PANNE - Joost Posthuma heeft donderdag de Driedaagse van De Panne gewonnen. De Nederlandse wielrenner van de Rabobankploeg sloeg toe in het tweede deel van de derde etappe.

Posthuma won de individuele tijdrit, met De Panne als start- en finishplaats en passeerde zes renners in het algemeen klassement, onder wie de Italiaanse leider Enrico Gasparotto.

Het parkoers was slechts 13,7 kilometer lang. "Joost had op Gasparotto een achterstand van 27 seconden. Dat gat was vooraf te groot om te zeggen: We gaan voor de eindzege", zei ploegleider Erik Dekker tegen de Belgische televisie. "Maar het is toch gelukt. Vooral de laatste 4 kilometer reed hij indrukwekkend. Hij ging zo hard. En hij had toch behoorlijke tijdrijders voor zich, zoals Gasparotto, Quinziato en Niki Terpstra."

Ronde van Vlaanderen

Vorig jaar eindigde Posthuma nog als tweede in de Belgische driedaagse, achter de Italiaan Alessandro Ballan. De renner van Lampre won drie dagen later de Ronde van Vlaanderen. "Tja, winnaars van De Panne winnen wel vaker de ronde", weet Dekker. "Maar voor zondag hebben we meer renners, zoals Flecha en Freire."

Flecha

Posthuma wilde zichzelf donderdag evenmin naar voren schuiven voor Vlaanderen. "Flecha is onze kopman. Ik verwacht een heel rare wedstrijd, dus je weet maar nooit wat er gebeurt. Vandaag had ik echt 'power'. Per kilometer moest ik 2 seconden goedmaken, dat gaat normaal gesproken niet. Het podium leek voor mij het hoogst haalbare, maar ik voelde me heel sterk. Toen ik de tijden van het eerste tussenpunt hoorde, kreeg ik extra moraal."

Zelfvertrouwen

Uiteindelijk raffelde de 27-jarige Hengeloër het parkoers af in 16 minuten en 27 seconden. Daarmee hield hij de nummer twee, de Zweed Magnus Backstedt, vijftien tellen achter zich. Dekker: "Deze dag was fantastisch voor zijn zelfvertrouwen. Maar eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. En hij ook niet."