MANAMA - Enkele formule 1-autofabrikanten hebben zich donderdag openlijk afgevraagd of Max Mosley wel moet aanblijven als president van autosportfederatie FIA.

Mosley kwam afgelopen donderdag in het nieuws toen de Britse krant News of the World meldde dat hij had deelgenomen aan een 'nazistische seks-orgie'.

In verklaringen lieten Mercedes, BMW, Honda en Toyota zich kritisch uit over de positie van Mosley. "Hoge functionarissen in elk bedrijf en elke sport moeten hoge gedragsnormen hanteren", zei een woordvoerder van Toyota.

Reputatie

"Het Honda Racing F1 Team is erg teleurgesteld in de berichtgeving over Mosley en is ongerust dat de reputatie van de Formule 1 en de deelnemers is beschadigd," viel te lezen in een verklaring van Honda.

Mosley reageerde fel op de kritieken. "Gezien de historie van BMW en Mercedes voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog begrijp ik volledig dat zij zich distantiëren van wat zij terecht omschrijven als de schaamteloze inhoud van recente publicaties. Maar ze hebben mij helaas niet gevraagd of die inhoud wel juist was."

Oproep

Mosley wil nog deze maand een buitengewone algemene ledenvergadering van de FIA houden. Daartoe deed hij donderdag een oproep. Hij wil zo snel mogelijk in Parijs bijeen komen met delegaties van 222 aangesloten organisaties uit 130 landen.

Het belangrijkste onderwerp op de agenda zal zijn "de wereldwijde publiciteit na een vermoedelijk illegale inbreuk op de privacy van de FIA-voorzitter".

Mosley benadrukte in een persverklaring, die door de FIA werd verspreid, dat hij juridische stappen tegen News of the World in voorbereiding heeft.