CLERMONT-FERRAND - Gymnastiekbond KNGU heeft met afkeuring gereageerd op uitspraken van turnster Verona van de Leur in het Radio 1-Journaal en De Telegraaf.

Van de Leur zegt het slachtoffer te zijn van politieke spelletjes nadat ze te horen had gekregen dat ze bij de Europese kampioenschappen in Clermont-Ferrand slechts op twee onderdelen uitkomt.

Verontwaardiging

Topsportmanager Henk Kort, die na overleg met de individuele coaches, Van de Leur op balk verving door Lichelle Wong, is verontwaardigd over de reactie van Van de Leur en van Suzanne Harmes, die zich ook in de discussie heeft gemengd.

"Dit gaat ten koste van de teamspirit. Als ze me niet vertrouwen hadden ze dat moeten zeggen. We hebben besloten beide turnsters niet uit de ploeg te zetten, maar na de wedstrijd zal er een gesprek volgen."

Politieke spelletjes

De turnsters komen donderdag in de namiddag in actie. Van de Leur was er van uitgegaan dat ze op vloer, sprong en balk zou uitkomen. "Daar heb ik me op voorbereid. Henk Kort heeft geen training gezien, anders had hij kunnen zien dat ik in vorm was. Het zijn allemaal politieke spelletjes. Ik ben nog nooit zo pissig geweest. Ik kan er niet meer tegen", zei Van de Leur woensdag.

Wong

Wong kreeg de voorkeur boven Van de Leur op basis van trainingen en niet gebaseerd op de resultaten van de EK-kwalificatiewedstrijden. Kort: "Voor Harmes hebben we op sprong hetzelfde gedaan ten koste van Anne Tritten. Het doel is hier het best mogelijke teamresultaat te halen. Het is allemaal in overleg met de coaches gegaan."

Intriges

Harmes zei zich zo veel mogelijk af te sluiten van alle intriges. "Ik ben mentaal sterk." KNGU-voorzitter Frans Koffrie, eveneens aanwezig in Clermont-Ferrand, stelt dat de turnsters zich niet aan de gedragsregels hebben gehouden: "Ik begrijp dat Verona de beslissing niet zo leuk vond, anderzijds: het is niet correct om er verhalen aan te verbinden over politieke spelletjes."

"Maar het is voor het bestuur zeker geen optie geweest om beide turnsters terug te trekken voor dit toernooi. We zullen na de wedstrijden de kwalificatieprocedure en het gedrag van de turnsters evalueren."