SEVILLA - Met een enorme kater keren misschien wel 100.000 Schotten, van wie er slechts 16.000 een stadionticket hadden, vanuit Sevilla donderdag terug in eigen land. Ze hebben in de Spaanse stad massaal gedronken, gezongen en gefeest, maar kunnen niet pronken met de fel begeerde UEFA-beker. Die trofee is het komende jaar in Porto te bewonderen.

FC Porto veroverde als eerste Portugese club de UEFA-beker door woensdagavond Celtic in de verlenging met 3-2 te verslaan. Twee treffers van oud-Feyenoorder Larsson (1-1 en 2-2) bleken niet voldoende voor de Schotten. De Braziliaan Derlei besliste het duel in de 115e minuut met zijn tweede doelpunt. Het tweede deel van de verlenging werd op basis van het nieuwe reglement nog wel uitgespeeld, maar gaf geen verandering in de stand meer.

Zowel Celtic als FC Porto moest lang wachten op een nieuwe triomf op Europees niveau. De Schotten wonnen in 1967 als eerste Britse club de Europa Cup voor landskampioenen. Drie jaar later verloren 'The Bhoys' van Feyenoord in de finale van de EC I. Het duurde daarna 33 jaar voordat Celtic opnieuw de eindstrijd haalde van een EC-toernooi.

Finales

FC Porto stond in 1987 in Europees verband voor de laatste keer in de finale. De Portugese topclub versloeg destijds in de eindstrijd van het EC-toernooi voor landskampioenen Bayern München. Drie jaar eerder verloor Porto in de finale van het EC-toernooi voor bekerwinnaars van Juventus.

Vertrouwen

FC Porto, zonder de geschorste spits Postiga, begon met iets meer vertrouwen aan de finale in het zwoele Sevilla, waar het bij het beginsignaal nog ruim dertig graden celsius was, dan Celtic. De Portugese ploeg veroverde eerder deze maand al de landstitel. Celtic daarentegen krijgt pas komend weekeinde duidelijkheid in de ongekend spannende titelrace met rivaal Glasgow Rangers.

Aanvalslust

Beide teams waren in de eerste helft goed aan elkaar gewaagd. Celtic, met Sutton voor de geblesseerde aanvaller Hartson (dit seizoen goed voor 18 treffers), toonde iets meer aanvalslust. Doelman Baia werd meer dan zijn collega Douglas op de proef gesteld. In de 22e minuut keerde hij bekwaam een vrije trap van Larsson.

Meer lef

FC Porto kreeg in de slotfase van de eerste helft meer lef. In de 42 minuut kon Douglas nog redding brengen op een schot van Deco, in het UEFA-bekertoernooi goed voor tien treffers. In de extra tijd van de eerste helft was het alsnog raak voor de Portugezen. Spits Derlei scoorde in de rebound, nadat de vrijstaande Alenitsjev op Douglas was gestuit, 0-1.

Streaker

De tweede helft begon met een ludiek incident. Een 'streaker' zette de Spaanse organisatie even voor schut door op het veld in adamskostuum met de bal aan de haal te gaan. Nadat de blote man door veiligheidsmensen was verwijderd, wachtte FC Porto al snel een nieuwe verrassing. Larsson scoorde binnen twee minuten met een fameuze kopbal in de verre hoek, 1-1. Het was de tweehonderdste treffer van de Zweedse topschutter voor Celtic.

FC Porto sloeg kort na de eerste gelijkmaker van Larsson snel terug. De Rus Alenitsjev bekroonde prachtig voorbereidend werk van Deco, 1-2. Met opnieuw een rake kopbal, die zijn geweldige sprongkracht en timing verraadde, bracht Larsson zijn ploeg in de e minuut weer op gelijke hoogte: 2-2. Het was zijn elfde treffer dit seizoen in de UEFA-Cup. Daarmee werd hij met Derlei topscorer van het toernooi.

Celtic maakte in het laatste half uur van de normale speeltijd de meeste aanspraak op de zege. De immer gevaarlijke Larsson kreeg echter te weinig steun van zijn ploeggenoten. Rode kaarten voor Balde (Celtic) en Valente (FC Porto) zorgden nog voor enige opwinding in de verlenging. Met dank aan doelman Douglas, die twee keer slechts half ingreep, hielp Derlei zijn ploeg uiteindelijk aan de UEFA-beker.