LONDEN - Liverpool bewaart ook dit seizoen het effectiefste voetbal voor de Champions League. De verliezend finalist van het belangrijkste Europese bekertoernooi was woensdagavond na afloop van de boeiende uitwedstrijd in de kwartfinale tegen Arsenal met een gelijkspel (1-1) de morele winnaar.

Liverpool, voor wie Dirk Kuijt de gelijkmaker scoorde, krijgt volgende week voor eigen publiek de gelegenheid om opnieuw de laatste vier van de Champions League te bereiken.

Voor Arsenal dreigt het seizoen weer in schoonheid te sterven. De club is na een sterke start achterop geraakt in eigen land en staat dinsdag op Anfield voor een loodzware opgave.

Opvallend

Opvallend was dat de Britse kwartfinale in de Champions League meer Nederlandse dan Engelse basisspelers telde. Arsenal startte met Robin van Persie en tien andere buitenlanders.

Trainer Rafael Benitez van Liverpool koos voor de Engelsen Steven Gerrard en Jamie Carragher. Hij liet Ryan Babel en Kuijt echter ook beginnen.

Van Persie

Twee van de drie Nederlanders speelden in het aantrekkelijke schouwspel al snel een hoofdrol. Van Persie verraste doelman Pepe Reina in de 21e minuut bijna met een volley. De aanvaller stuitte even later op de keeper van Liverpool.

Emmanuel Adebayor

Reina was in de 23e minuut echter kansloos toen Van Persie met een wegdraaiende voorzet het hoofd van Emmanuel Adebayor vond.

De spits uit Togo kopte koelbloedig raak: 1-0. Het was Dirk Kuijt die Liverpool drie minuten later alweer op gelijke hoogte bracht.

Van Basten

De aanvaller, spelend op de rechterflank, gleed een voorzet van Gerrard tot achter de doellijn. Het was meegenomen voor Kuijt dat Marco van Basten het duel in het stadion van Arsenal bekeek.

De aanvaller maakte de laatste twee interlands geen deel uit van de selectie van de bondscoach van het Nederlands elftal.

De als vanouds hardwerkende Kuijt scoorde niet alleen, maar assisteerde waar nodig ook zijn rechtsback in de defensie.

Defensie

Arsenal, dat sterk begon, beleefde na de gelijkmaker van Kuijt grote problemen met de hechte defensie van Liverpool. De club zocht waar mogelijk de aanval en zorgde ook voor dreiging.

Arsenal kwam echter nauwelijks tot uitgespeelde kansen. Liverpool gokte met het oog van de return van komende week vooral op de counter.

Kuijt was even na rust na een snelle tegenaanval dichtbij een tweede treffer.

Wissel

Van Persie stond toen al niet meer op het veld. De aanvaller vroeg in de rust om een wissel omdat zijn zojuist genezen dijbeen stijf was geworden.

De onopvallend spelende Ryan Babel werd vlak na rust door zijn Spaanse trainer naar de kant gedirigeerd.

Pieter Vink

Scheidsrechter Pieter Vink floot tot de 67e minuut een goede wedstrijd. De arbiter verpestte zijn goede optreden toen hij in de 68e minuut niet floot voor een strafschop toen Kuijt tegenstander Hleb uit balans bracht en naar de grond trok.

Arsenal viel na dit cruciale moment nog wel aan maar bracht doelman Reina niet serieus meer in de problemen.

Lees alles over de Champions League op NUsport

Arsenal - Liverpool