NIEUWEGEIN - Jacco Verhaeren heeft zijn contract bij de zwembond KNZB verlengd. Hij heeft tot 2013 als technisch directeur bijgetekend.

Hij blijft deze baan combineren met zijn functie als coach van de zwemmers van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE).

Belangstelling

"Ik ben pas twee jaar bezig bij de KNZB. Ondanks de belangstelling die er was uit andere landen, heb ik het gevoel dat we net begonnen zijn. Het niveau zit in een mooie, stijgende lijn."

"We moeten nog een paar slagen maken en daar wil ik graag aan bijdragen. Ik wil mijn werk bij de KNZB graag afmaken", lichtte Verhaeren woensdag toe.

Oude verbintenis

De oude verbintenis van Verhaeren liep nog door tot en met 2008. Hij was al enige tijd in gesprek met de bond over verlenging. "Na succesvolle Europese kampioenschappen in Eindhoven is het een en ander in stroomversnelling gekomen", aldus directeur Jan Kossen van de KNZB woensdag toe.

Duitsland

Dat had ook te maken met de serieuze belangstelling die er voor Verhaeren was uit Duitsland. "Er was veel interesse, maar de Duitsers waren zeer expliciet. We wilden heel graag met hem verder. Zeker omdat we de afgelopen twee jaar aan een nieuwe structuur gebouwd hebben. We waren er beiden over eens dat we die nog een aantal jaren moesten voortzetten."

Sponsor

Verhaeren krijgt naast zijn werk als trainer en technisch directeur ook een functie bij Eiffel, de sponsor van NZE. "Binnen de Eiffel Topsport Community ga ik proberen de sport en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen."

"Het is altijd een wens voor mij geweest om te kijken of ik iets in bedrijfsleven kan betekenen. Ik zie dat als een nieuwe uitdaging. Dat heeft me wel over de streep getrokken om in Nederland door te gaan. Dit is voor mij een mooie kans."

Nieuwe structuur

Verhaeren is sinds maart 2006 als technisch directeur in dienst bij de KNZB. Onder zijn leiding kwam er een nieuwe structuur met een zweminstituut in Eindhoven en in Amsterdam.

De coach die Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn naar grote olympische successen leidde, heeft onlangs een plan geschreven om de situatie bij deze instituten verder te perfectioneren. Ook komen er in het land regionale trainingscentra voor de jeugd.

Talentontwikkeling

"De eerste twee jaar hebben we bewust gekozen ons op topsport te richten. Nu is de talentontwikkeling aan de beurt. Dat is ook een nieuwe uitdaging voor mij. Daarom wil ik er met de goede mensen om mij heen graag vier jaar aan vastknopen."

Ranomi Kromowidjojo

Woensdag werd ook bekend dat de talentvolle zwemster Ranomi Kromowidjojo deze zomer onder Verhaeren gaat trainen. De 17-jarige Groningse komt vanaf 1 juni uit voor PSV. Na de Olympische Spelen sluit ze zich aan bij de ploeg van Verhaeren.

Ze gaat in Eindhoven trainen met Marleen Veldhuis en Inge Dekker. Van den Hoogenband beëindigt na Peking naar verwachting zijn loopbaan.

"Ik vind het ook mooi dat ik nog verder kan als trainer. In de andere landen had ik toch vooral bondscoach geworden, daar voelde ik me nog te jong voor."

Verhaeren wil de begeleidings- en coachingsstaf om hem heen wel uitbreiden. Hij gaat zich daar de komende tijd over buigen.