NIEUWEGEIN - Zwaargewicht Grim Vuijsters is nooit kandidaat geweest om te worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen.

Dat meldde woensdag de technische staf van de Judobond Nederland. Aanleiding voor de verklaring was de aanwijzing van Dennis van der Geest voor Peking, een dag eerder.

Beschermde status

Vuijsters presteerde de afgelopen maanden beter dan Van der Geest, die de laatste jaren fysiek zelden optimaal was. De routinier genoot echter een beschermde status.

"Vuijsters heeft van ons een kans op de grote toernooien gekregen om zich te ontwikkelen. In die fase zit hij. Meer was in principe voor hem niet haalbaar", zei bondscoach Maarten Arens. "Nu niet."

Dennis Van der Geest

De technische mensen van de judobond geloven in de kwaliteit van Van der Geest, die sinds zijn wereldtitel in 2005 geen excellente prestaties meer leverde.

Hij moet nog wel laten zien fit te zijn, in principe op één van de komende wereldbekerwedstrijden. Aangezien hij dat nu nog niet is, krijgt Vuijsters voor het naderende EK de voorkeur.

Cor van der Geest

Cor van der Geest, vader van Dennis en voorzitter van de technische staf van de JBN, legde uitgebreid de regels uit.

"Transparantie en openheid hebben bij mij altijd voorop gestaan. Ik vind het triest dat daar nu ineens aan wordt getwijfeld. De kwalificatieregels zijn altijd duidelijk geweest, bij alle coaches en judoka's. Wij hebben daar ook nooit een vraag over gehad, van wie dan ook."

Arens

Verder vroeg Van der Geest aandacht voor de successen van bondscoach Arens. "Onder zijn leiding zijn drie wereldkampioenen voortgekomen. Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes."

"In al die jaren daarvoor kenden wij bij de mannen maar twee wereldkampioenen, Anton Geesink en Wim Ruska. Ik denk daarom dat er best wat meer vertrouwen in zijn expertise mag zijn."

NL Sporter

Vuijsters heeft al aangekondigd zich niet bij de beslissing neer te leggen. Hij heeft inmiddels de vakorganisatie NL Sporter ingeschakeld. "In zijn geval had ik dat misschien ook wel gedaan", zei Arens.

Vooralsnog is het niet uitgesloten dat de zaak nog een vervolg krijgt voor de rechter. "Dat is een recht voor iedereen", zei Van der Geest. "Maar goed ook."