NIEUWEGEIN - Carola Uilenhoed neemt volgende week waarschijnlijk niet deel aan de Europese titelstrijd judo in Lissabon.

Het zwaargewicht uit Den Haag is bang dat haar geblesseerde knie een te zware terugslag krijgt. "Dat zou mijn voorbereiding op de Olympische Spelen dan zwaar verstoren."

Brons

Uilenhoed veroverde september vorig jaar in Rio de Janeiro brons op het WK met een afgescheurde voorste kruisband.

In hetzelfde gewricht is inmiddels de mediale meniscus verwijderd. Nog een ingreep is noodzakelijk. Die wil ze echter uitstellen tot na de Spelen in China.

Zwaar

"Veel anders zit er nu niet op", zegt Uilenhoed. "Maar het is heel zwaar. Mentaal en fysiek. Sinds Rio heb ik nog één toernooi gejudood, meer niet."

"Ik kreeg onmiddellijk weer meer last van de knie. Sindsdien is ook trainen op de mat nauwelijks nog aan de orde geweest."

Peking

Op haar laatste twee evenementen werd Uilenhoed ondanks haar de derde. "Daarom wil ik de hoop op een medaille in Peking nog niet opgeven. Het kan wel. Maar in Rio was ik pas kort geblesseerd. Mijn lichaam was nog heel goed getraind. Daarvan is nu natuurlijk geen sprake meer."

Ritme

Alleen als ze zich in de dagen voor het EK "heel goed" voelt verschijnt Uilenhoed in de Portugese hoofdstad op de mat.

"Er is maar één echte reden om het te doen en dat is ritme. Ik heb wedstrijden op niveau nodig om weer in de juiste cadans te komen."

Bosch

Evenals Uilenhoed zijn bij de Nederlandse judovrouwen ook Edith Bosch (-70 kg) en Elisabeth Willeboordse (-63) gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Bondscoach Marjolein van Unen rekent er op dat ook Deborah Gravenstijn (-57) en Claudia Zwiers (-78) zich op het EK bij dat rijtje voegen. In de lichtste klassen (-48/-52) vaardigt Van Unen geen deelneemsters af.