SAN DONA DI PIAVE - Mede dankzij een spectaculaire valpartij in de laatste bocht, met wereldkampioen Mario Cipollini als belangrijkste slachtoffer, heeft Robbie McEwen de elfde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam gebracht. Voor de Australiër was het zijn tweede ritzege in deze Giro en zijn zevende overwinning van het seizoen.

De Italiaan Alessandro eindigde in de chaotische slotfase als tweede op het gladde wegdek. Zijn landgenoot Crescenzo d'Amore kwam na 222 kilometer tussen Faenza en San Dona di Piave als derde over de finish. Gilberto Simoni, eveneens uit Italië, behield de roze leiderstrui. Ondanks enige achterstand op McEwen kreeg hij dezelfde tijd als de winnaar, evenals de andere renners uit het peloton.

Met die maatregel reageerde de wedstrijdleiding op de gevaarlijke omstandigheden in de laatste kilometers van de etappe. Door overvloedige regenval waren de straten in de finishplaats spekglad. Een scherpe bocht, amper 200 meter voor de eindstreep, veroorzaakte veel valpartijen. Niemand raakte daarbij ernstig gewond.

Gekkenwerk

McEwen dook aan de binnenkant als eerste de bocht in. Achter hem joegen Cipollini en de Spanjaard Isaac Galvez elkaar op. De laatste ging op volle snelheid onderuit en nam in zijn val de wereldkampioen mee. Beiden vlogen op hoge snelheid tegen de reclameborden en de dranghekken. Enigszins versuft stond Cipolinni, sinds deze week recordhouder in de Giro met 42 ritzeges, weer op. Met zijn wijsvinger wees hij naar zijn voorhoofd, waarmee hij aangaf dat Galvez 'gekkenwerk' had geleverd.

De 36-jarige Super Mario werd uit voorzorg even naar het ziekenhuis gebracht voor een controle, maar vervolgens teamarts Vacanze is er niets aan de hand. Donderdag wordt echter pas besloten of Cipollini zijn (zege)tocht in de Giro voortzet.

BMX

McEwen hoorde pas veel later wat er achter zijn rug was gebeurd. De Australiër prees zich gelukkig dat hij groot is geworden op een crossfietsje. "Toen ik jong was reed ik op een BMX. Dat is heel goed voor je ontwikkeling, want je leert een fiets echt te controleren."

"Bovendien heb ik, denk ik, een aangeboren talent voor bochten. Ik ging als eerste die laatste hoek om, aan de binnenkant, want dat is nu eenmaal de kortste weg. Bovendien is de kans daar minder groot dat je onderuit wordt gereden. Ik heb dan wel gewonnen, maar dat betekent niet dat ik het eens ben met de organisatie. Het is onverantwoordelijk zo vlak voor de finish nog een bocht in het parcours op te nemen. Het is al de derde of vierde keer dat dit gebeurt. Ook al zijn we nu verplicht een helm te dragen, dat wil nog niet zeggen dat ze de race gevaarlijker kunnen gaan maken."

Stoppen

McEwen werd na zijn tweede etappezege niet op andere gedachten gebracht. Hij haakt na de rit van vrijdag af in de Giro, om zichzelf te sparen voor de Ronde van Frankrijk. "Ik ben blij met deze overwinningen, maar ik ga toch naar huis. Ik heb alle energie nodig voor de Tour."