UTRECHT - FC Utrecht wordt overgenomen door de Utrechtse ondernemer Frans van Seumeren.

De investeerder verwerft een meerderheidsbelang van 51 procent van de aandelen van FC Utrecht BV. Dat maakte de eredivisieclub woensdag bekend.

Met de overeenkomst is een bedrag van 16 miljoen euro gemoeid. Volgens Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop is hiermee de toekomst van FC Utrecht veiliggesteld, maar blijven de huidige cultuur en identiteit van de club gehandhaafd.

Investeren

"We hebben nu de mogelijkheid er sportief een betere club van te maken", sprak de preses. "We kunnen verder investeren in bijvoorbeeld de jeugdopleiding en de scouting."

FC Utrecht behoudt de resterende 49 procent van de aandelen. Van Seumeren wil zich voor langere tijd, circa tien jaar, aan de club verbinden. In die periode maakt hij geen aanspraak op dividend, zodat zoveel mogelijk kapitaal in de club blijft.

Mammoet

Van Seumeren was in het verleden eigenaar van het bedrijf Mammoet, dat gespecialiseerd is in het hijsen en transporteren van zware voorwerpen. Mammoet werd onder meer bekend door het lichten van de Russische onderzeeër Koersk, die in 2000 zonk.

Utrecht voerde ook lange tijd overnamegesprekken met Phanos, de huidige hoofdsponsor. Phanos wilde echter alle aandelen overnemen, maar dat was niet bespreekbaar.

Volgens de eredivisionist heeft de overname door Van Seumeren geen invloed op de relatie met Phanos. De overeenkomst met de hoofdsponsor loopt nog door tot 2009.

Top

De eredivisieclub maakte tijdens de persconferentie meteen bekend dat FC Utrecht over vijf jaar in de top vijf van de eredivisie moet meedraaien. De Utrechtse formatie spiegelt zich daarbij aan Heerenveen nu.

De gemeente Utrecht is blij met Van Seumeren. Volgens wethouder Harm Janssen (Sport en Financiën) verkleint Van Seumerens investering de financiële risico's die de gemeente met de club loopt. De 58-jarige ondernemer zal overigens toetreden tot de Raad van Commissarissen, die geleid wordt door oud-AMEV-topman Jacques van Ek.

AZ

FC Utrecht is woensdag als tweede Nederlandse profclub in handen van een investeerder gevallen. De club volgt het voorbeeld van AZ, dat voor de volle honderd procent in handen van Dirk Scheringa is.

In het Nederlandse voetbal is het vrij bijzonder dat een club door een investeerder wordt overgenomen. Zowel bestuurders als supporters vrezen vaak dat verenigingen hun gezicht verliezen wanneer iemand zich voor veel geld inkoopt.

Abramovitsj

In het buitenland en vooral Engeland is het heel normaal dat clubs in handen van investeerders vallen. Zo is de Rus Roman Abramovitsj eigenaar van Chelsea en nam zijn landgenoot Alexander Gajdamak de club Portsmouth over. Liverpool en Aston Villa hebben Amerikaanse eigenaren.