PARIJS - Danny Heister is woensdag bij de WK tafeltennis in Parijs zowel in het enkel- als het dubbelspel uitgeschakeld. De Nederlandse kampioen verloor in de tweede ronde met 2-4 van de Rus Fedor Koezmin: 5-11 6-11 11-7 11-9 9-11 8-11.

Trinko Keen ging wel door. Hij versloeg de Sloveen Bojan Tokic na een 3-0 voorsprong en 9-6 in de vierde game uiteindelijk maar net met 4-3. "Hij is niet zo bekend, een jonge jongen, maar op het EK ook al dicht bij een medaille. De eerste echt zware wedstrijd dus", zei Keen over de Sloveen.

"In de eerste games was ik goed op de belangrijke momenten. Maar in de vierde game plotseling vier, vijf ongelukkige ballen. Ik dacht nog even 10-6 te hebben gemaakt, maar de scheidsrechter zag het anders. Dan zijn de marges ineens klein. Ik verlies de game en dan wordt het nog moeilijk ook. Gelukkig doe ik nog mee. Het was bijltjesdag vandaag."

Maatje groter

De Randwijker speelt donderdag in de derde ronde tegen de sterke Griek Kalinikos Kreanga, de nummer 9 van de wereld. "Nog een maatje groter, maar hem ken ik beter. We hebben al veel tegen elkaar gespeeld. Hij heeft een sprongetje gemaakt op de wereldranglijst, maar bij vlagen stond ik in de eerste ronden heel goed te tafeltennissen. Goed, ik kom alsnog in moeilijkheden. Dus het is tegen Kranga vooral zaak scherp te blijven. De wedstrijd is om half zes 's avonds. Met nog maar vier tafels in een uitverkocht Bercy. Wat een atmosfeer, geweldig. We zijn niet zo verwend als tafeltennissers."

In het dubbel met Heister stond Keen ook al tegenover Tokic en diens landgenoot Gregor Komac. De Nederlanders hadden bij 3-2 in games en 10-4 alle kans op een plek bij de laatste zestien. Het olympisch koppel vergooide echter liefst zes matchpoints en verloor uiteindelijk met 3-4.

Onzeker

"Tsja, heel vervelend", was de reactie van Heister op zijn vroegtijdig vertrek uit het toernooi. "Ik speelde niet goed, Koezmin wel. Mijn backhand liep niet zo lekker. Ik was onzeker, liep er vaak omheen. Dat speelde hij goed uit. Na het dubbel heb ik nog gauw even het rubber verwisseld. Had ik misschien niet moeten doen."

Door de snelle uitschakeling bij het WK is het seizoen voor Heister (31) in mineur geëindigd. Vorige maand ging hij bij het EK in Courmayeur ook al in de eerste ronde onderuit. Het dubbelspel met Keen was in Italië in de achtste finales voorbij.

Olympische Spelen

Door deze slechte resultaten zakt Heister op de nieuwe wereldranglijst, die begin juni uitkomt. De beste twintig van de geschoonde lijst (maximaal twee spelers per land) kunnen op een olympisch startbewijs rekenen van de internationale tafeltennisfederatie (ITTF). Heister stond op de laatste wereldranglijst begin deze maand zeventiende, Keen was 23e.

De sportkoepel NOCNSF heeft Heister al wel genomineerd voor Athene 2004. De Arnhemmer verdiende zijn uitverkiezing door tijdens de Pro Tour Finale in december in Stockholm de laatste acht te bereiken. Hij moet nog wel vormbehoud tonen. Zowel bij het EK als bij het WK lukte dat niet.