LEEDS - Haile Gebrselassie komt waarschijnlijk niet in actie tijdens de Olympische Spelen in Peking. De Ethiopische atleet wil de 10.000 meter lopen, maar volgens de bondstrainer Woldemeskel Kostre kan Gebrselassie de strijd met zijn jongere concurrenten niet aan.

De bond zou daarom de voorkeur geven aan andere lopers. Gebrselassie liet begin maart weten de olympische marathon te laten schieten, vanwege de vervuilde lucht in de Chinese stad.

De Ethiopische wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de slechte luchtkwaliteit zijn gezondheid schaadt.

Jammer

"Het is erg jammer voor hem, maar hij kan de jongeren niet aan op de 10.000 meter", zei Kostre dinsdag tegen persbureau Reuters. "Daarom wilde hij eigenlijk de marathon lopen. We houden van hem en respecteren hem, maar hij is er niet klaar voor om op de Spelen de 10 kilometer te lopen."

Gebrselassie zou op 24 mei naar de FBK Games komen, om zich op de 10.000 meter te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zelfs een goede tijd in Hengelo volstaat volgens Kostre niet voor een selectie voor Peking. "We hebben vijf anderen die deze afstand in 26 minuten kunnen lopen", verklaarde de bondstrainer.