ALKMAAR - Ruim een week voor het slot van de competitie weten ze bij AZ niet of ze volgend seizoen ook nog in de eredivisie uitkomen. Voorzitter Dirk Scheringa en de spelers van de club hebben nog geen overeenstemming bereikt in het door de preses ontketende loonconflict. Onduidelijk is ook of de gemeente Alkmaar en de sponsors de vereniging de helpende hand toe willen steken.

Tussen de spelers en de voorzitter is een patstelling ontstaan. In een vervolggesprek met drie afgevaardigden van het eerste team heeft voorzitter Dirk Scheringa van AZ nogmaals duidelijk gemaakt dat het hem ernst is. Alle voetballers uit de A-selectie moeten binnen twee weken akkoord gaan met een loonsverlaging van 30 procent. Gebeurt dat niet, dan trekt de preses zijn handen van de club af en is Alkmaar niet meer met een vereniging in het betaalde voetbal vertegenwoordigd.

Spelers

Onder de spelers heerst grote verdeeldheid over de geëiste loonmatiging. "Een deel wil misschien wel inleveren, een andere deel niet", weet aanvoerder Jose Fortes Rodrigues. "We hebben voorlopig gezegd dat we wel afwachten. Scheringa heeft ons duidelijk gemaakt dat wij, de gemeente en de sponsors over de brug moeten komen. Zo niet, trekt hij de stekker er uit. Hij klonk heel serieus. Wij wachten op de gemeente en de sponsors en zien dan later wel. Wat heeft het voor nut om over inleveren te praten wanneer de andere partijen toch niet meewerken."

Sponsors

Scheringa eist van de driehonderd sponsors van de club een bijdrage van 300.000 euro. De gemeente Alkmaar krijgt deze week het verzoek of het overbruggingskrediet van 4 miljoen euro wil vrijmaken. De voorzitter stak de afgelopen vijf jaar 45 miljoen euro in de club. Hij heeft geen zin om tot de afronding van het nieuwe stadion in de zomer van 2005 alleen op te draaien voor het jaarlijkse exploitatietekort van 6,5 miljoen euro.

AZ

"De spelers kunnen niet wachten tot de beslissing van de gemeente", laat een woordvoerder van AZ weten. "De raadsvergadering staat gepland voor begin juni. Op 6 juni moet duidelijk zijn of we voor een licentie voor het volgende seizoen in aanmerking komen. De spelers moeten op één lijn gaan zitten. Haast is geboden."

"Helaas is het moeilijk om voor alle voetballers te spreken", ervaart Rodrigues. "Iedereen heeft een ander contract. Sommige hebben een laag basissalaris en verdienen goed door beleggingen. Anderen weer niet. Iedereen wil wel een gebaar maken. Maar dat wil niet zeggen dat we 30 procent willen inleveren. Als we al in zouden willen leveren. Scheringa komt echter vastberaden over. Al wilde hij nog wel een uitzondering maken. Iemand die na de loonsverlaging van 30 procent onder de 100.000 euro zou uitkomen, hoefde van hem niet in te leveren. Helaas ging dat maar om een persoon."