BUNNIK - Judoka Grim Vuijsters neemt er geen genoegen mee dat Dennis van der Geest de voorkeur heeft gekregen voor deelname aan de Olympische Spelen in Peking.

De zwaargewicht boekte de afgelopen periode successen in de wereldbekers, terwijl Van der Geest nauwelijks presteerde. Vuijsters is van plan samen met zijn trainer Jan de Rooij en belangenbehartiger NL Sporter het besluit van de judobond aan te vechten.

De Judo Bond Nederland (JBN) bevestigde dinsdag dat Van der Geest is voorgedragen voor de klasse boven de 100 kilogram. Hij mag deze zomer voor de derde keer naar de Spelen. In Athene 2004 won de Noord-Hollander brons.

Op de hoogte

Officieus was de gedupeerde Vuijsters al weken min of meer op de hoogte van de negatieve beslissing. Zowel zijn trainer Jan de Rooij als belangenbehartiger NL Sporter was daarom niet verrast door de omstreden voordracht. Ze willen zo snel mogelijk de toelichting van de JBN, om vervolgens tot actie over te gaan.

Onduidelijkheid

Hetteke Frima, juridische medewerkster van NL Sporter, heeft weinig goede woorden over voor de judobond. "Deze instantie zorgt slechts voor onduidelijkheid. Dat is nadelig voor iedereen, ook voor Dennis van der Geest. Professionele sporters, die er dag en nacht mee bezig zijn, verdienen beter. Dit zet ook de JBN zelf in een kwaad daglicht."

Beschermde status

NL Sporter wil vooral weten waarom Van der Geest de voorkeur krijgt. "Kennelijk geniet hij een beschermde status", zegt Frima. "Dan willen wij wel eens weten waarop die is gebaseerd. Er staat niets op papier. Wij willen niets afdoen aan zijn prestaties in het verleden. Rintje Ritsma heeft ook een grote staat van dienst, maar de schaatsbond wijst hem ook niet zo maar meer aan."

Vooral door blessures is Van der Geest de laatste jaren teruggeworpen. Zijn laatste goud behaalde hij in 2005, door wereldkampioen in de open klasse te worden. Dit jaar wilde hij zijn route naar Peking, in overleg met de technische staf, voorzichtig uitstippelen. Ondertussen ging concurrent Vuijsters, met brons in de world cups van Parijs, Hamburg en Praag, beter presteren dan verwacht. Op basis daarvan werd Vuijsters wel aangewezen voor de Europese kampioenschappen, volgende week in Lissabon.

Op de vlakte

Zijn trainer Jan de Rooij hield zich dinsdag op de vlakte. "Ik denk niet dat het in het belang is van mijn pupil dat ik nu uitspraken doe over de judobond. Of moet ik zeggen over de Haarlemse club Kenamju, want ik zie geen verschil? Wij zijn heel erg emotioneel. Iedereen weet dat er iets niet in de haak is. Of ik ook maar de geringste hoop had dat de beslissing toch nog in ons voordeel zou uitvallen? Nee."