RIJSWIJK - Willem van Hanegem, nog steeds de trainer-coach van FC Utrecht, heeft dinsdag in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad keihard uitgehaald naar de arbitrage. "Ze denken allemaal dat ze Robbie Williams zijn", sneerde Van Hanegem.

Van Hanegem doelde met die opmerking vooral op de nieuwe 'headsets' die de arbiters en grensrechters in de eredivisie tijdens de wedstrijd gebruiken om beter met elkaar te communiceren. "Sinds ze die microfoontjes voor hun gezicht hebben hangen, ziet dat er potsierlijk uit."

De legendarische nummer 10 had met name geen goed woord over voor Pieter Vink, die Nederland vertegenwoordigt bij het komende EK in Oostenrijk en Zwitserland. "Hoor ik hem ineens Johnnie, Johnnie roepen tegen Heitinga. Houd toch op, zeg.''

''Popie Jopie-gedrag van een heel vervelende soort. Moet ik nu onder de indruk zijn, omdat Vink een international bij de voornaam kent? Doe even normaal, houd afstand en neem goede besluiten."

Eigenwijs

Van Hanegem: "Zagen ze nu maar eens in dat ze fouten maken en gaven ze maar eens toe dat ze vaak irritant gedrag vertonen. Maar ze zijn zo eigenwijs als ik weet niet wat. Elk weekeinde zie ik een serie waardeloze beslissingen. Ik zeg dit om de ogen van de scheidsrechters en hun bazen te openen. We leven in een maatschappij die steeds asocialer wordt en juist daarom heb je arbiters nodig die kwaliteit leveren en daarmee respect zullen oogsten."