RIJSWIJK - De Champions League gaat dinsdagavond de beslissende fase in met de eerste wedstrijden van de kwartfinales. Op het programma staan AS Roma - Manchester United en Schalke 04 - FC Barcelona.

De Catalanen zijn niet zonder zorgen afgereisd naar Duitsland. Coach Frank Rijkaard moet het in Gelsenkirchen stellen zonder de geblesseerde Ronaldinho, Lionel Messi en Deco.

De Nederlander, die vragen over zijn toekomst steevast onbeantwoord laat, wil in de Arena AufSchalke vooral een hecht collectief aan het werk zien.

Dure nederlaag

Daar ontbrak het afgelopen weekeinde aan, toen Barça in Sevilla tegen Betis een voorsprong van 2-0 weggaf en in de Spaanse titelstrijd uiteindelijk een dure nederlaag leed.

"We speelden na een prima start niet als team. Het lag niet aan een specifiek onderdeel of aan een speler in het bijzonder", aldus Rijkaard.

Kritiek

Rijkaard weet ook dat er forse kritiek is na de matige prestaties in de competitie en de uitschakeling in de beker door Valencia.

"Dat is normaal in het voetbal. Het enige dat we daaraan kunnen doen, is hard blijven werken en wedstrijden winnen. Hopelijk dinsdag al met een goede prestatie tegen Schalke. Ik wil dan ook geen tijd verspillen met het denken aan een mogelijk ontslag."

Engelse invasie

De Romeinse autoriteiten zien de Engelse invasie en de mogelijke 'ontvangst' door de lokale supporters met angst en beven tegemoet. Een politieleger moet ongeregeldheden voorkomen.

Voor de duels met Roma heeft United alle vertrouwen in een goed resultaat. Vorig jaar vernederden de Engelsen de Italianen op Old Trafford met liefst 7-1.

Van der Sar

Coach Alex Ferguson gaat ervan uit dat zijn grootste steunpilaren van dit seizoen, Edwin van der Sar en de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo, ook nu het verschil zullen maken. Uit voorzorg liet hij de Nederlandse doelman, amper hersteld van een liesblessure, zaterdag tegen Aston Villa aan de kant.

Roma moet het stellen zonder topschutter Francesco Totti (dijbeenkwetsuur).