ZEIST - De KNVB ziet vooralsnog weinig in een afgeslankte versie van de play-offs in de eredivisie, liet directeur betaald voetbal Henk Kesler maandag weten.

"Wat overblijft is een slap aftreksel," aldus Kesler. "Met als troostprijs een plaats in de tweede voorronde van de UEFA Cup, ongeveer vergelijkbaar met het vroegere Intertoto-toernooi. Het is echt nog niet zo ver dat de KNVB deze plannen van de clubs kan en wil overnemen".

Alle achttien eredivisieclubs, verenigd in de ECV, zijn schriftelijk akkoord gegaan met een inkrimping van de play-offs. Dat houdt in dat de play-offs tussen de nummers twee tot en met vijf om een plaats in de voorronde van de Champions League komen te vervallen. De play-offs om het vierde en laatste UEFA-Cupticket blijven wel bestaan. Die gaan tussen de nummers vijf tot en met acht of zes tot en met negen. In het laatste geval is de bekerwinnaar bij de eerste vijf geëindigd in de reguliere competitie.

IJsberen

Kesler: "De clubs mogen dan wel een unanieme mening hebben in deze zaak, maar dat wil niet zeggen dat de KNVB die zomaar moet uitvoeren. Stel dat de clubs met een raar idee komen, ijsberen in plaats van scheidsrechters om maar wat te noemen, dan zou de KNVB wel gek zijn om daarin mee te gaan. Ik vind het nieuwe voorstel van de clubs een verarming van de bestaande opzet. Dat vindt ECV-directeur Frank Rutten eigenlijk ook wel, heb ik ergens gelezen. De KNVB gaat hierover maar eens rustig en goed nadenken."

'Achterkamertjes'

De KNVB-topman zei "ernstige moeite" te hebben met de besluitvorming in deze zaak. "De clubs hebben achterkamertjespolitiek bedreven. Eerst in een klein groepje bij elkaar gaan zitten om te kijken wat acceptabel zou zijn. Daarna is er rondgebeld. Zo zijn ze tot dit unanieme besluit gekomen. Maar een zinnige discussie over de voor- en nadelen van de huidige opzet van de play-offs is er niet geweest. Dat betreur ik ten zeerste."

Praten

Kesler gaf aan dat hij van plan is om de achttien eredivisieclubs binnen afzienbare tijd bijeen te roepen. "Dan kunnen we nog eens goed op een rijtje zetten wat we willen met die play-offs. Zijn er alternatieven? Houden we het zoals het nu is of schaffen we ze maar helemaal af? Of gaan we toch nog door, met een beschermde positie voor nummer twee? Daarover wil de KNVB eerst met de clubs praten voordat we een definitief standpunt innemen. Uiterlijk 1 augustus moet de uiteindelijke competitievorm vaststaan, maar ik neem aan dat al voor het EK in juni duidelijkheid bestaat."