DEN HAAG - Herman Kruis (vrouwen) en Michel van den Heuvel (mannen) treden na de Olympische Spelen in Peking aan als bondscoach van de Nederlandse hockeyploegen. De nieuwe voormannen van Oranje worden waarschijnlijk dinsdag door de KNHB officieel gepresenteerd.

Kruis, coach van de vrouwenploeg van landskampioen Den Bosch, en Van den Heuvel, trainer van het mannenteam van landskampioen Bloemendaal, ondertekenen een contract voor twee jaar, met een optie tot en met de Zomerspelen van Londen 2012.

Kruis volgt bij de Nederlandse vrouwenploeg bondscoach Marc Lammers op. De laatste gaat per 1 januari 2009 voor halve dagen aan de slag als prestatiemanager bij Den Bosch.

Van den Heuvel, bij de KNHB al in dienst als bondscoach van Jong Oranje, vervangt Roelant Oltmans. De bondscoach uit Oegstgeest treedt na Peking 2008 bij Laren in dienst als technisch directeur en coach van de mannenploeg.

Hendriks

Ties Kruize, bestuurslid topsport van de KNHB, voerde voor de functie van bondscoach bij de mannenploeg eveneens serieuze gesprekken met Maurits Hendriks.

De oud-international kwam er met de huidige bondscoach van Spanje (mannen) en oud-bondscoach van Oranje niet uit. Vooral de vele nevenfuncties van Hendriks in het hockey vormden een struikelblok.

"Maurits is een groot coach", liet Kruize zondagavond weten. "Maar met alle respect, hij doet er nogal wat dingen naast. Wij willen bij de KNHB een fulltime bondscoach. Maurits viel daardoor af als kandidaat."

Officieel

Kruize wilde de benoeming van Kruis en Van den Heuvel nog niet officieel bevestigen. Maandag worden op het bondsbureau in Nieuwegein de laatste details ingevuld.

"Maar als de ene kandidaat niet komt, kun je de andere invullen. Bij de vrouwenploeg waren we in elk geval sneller klaar."

Kruize benadrukte dat de KNHB vooralsnog niet van plan is boven het nieuwe duo een technisch directeur aan te stellen. "Dat is nu niet aan de orde en ik zie het ook volgend jaar nog niet gebeuren."